Ugrás a tartalomra

Szerbiának mától van kormánya

2012.07.27
17:43
Nebojša Stefanović házelnök javaslatára a kormányról való szavazás nyilvános volt, egyenként szólították fel a képviselőket
Nebojša Stefanović házelnök javaslatára a kormányról való szavazás nyilvános volt, egyenként szólították fel a képviselőket. Megválasztásukat követően a kormányfő és a miniszterek letették az esküt, amelyben hűséget fogadtak Szerbiának, fogadalmat tettek, hogy tiszteletben tartják az Alkotmányt és a törvényeket, munkájukat odaadóan és lelkiismeretesen végzik, valamint megőrzik Koszovót Szerbián belül. Az eskütétel után a kormánytagok kézjegyükkel látták el az eskü szövegét, majd felcsendült a szerb himnusz, s ezzel befejeződött Szerbia új kormányának beiktatása. A többpártrendszer bevezetése óta ez Szerbia 12., s a legkevesebb tagot számláló kormánya.  Összetartó csapatként működik majd az új kormány, amely nem azt jelenti, hogy minden tagja azt teheti amit akar – mondta Ivica Dačić, újonnan megválasztott miniszterelnök. „Vállaljuk a politikai felelősséget a kormány működéséért. Ebben az értelemben mindenki felelős a politikai tevékenységért abban a kormányzati szervben, amelyet irányít” – közölte a kormányfő. Azért vállaltuk, hogy része leszünk az új kormnynak, hogy változásokat hozzunk Szerbiába, hiszen erre szavaztak a polgárok – mondta Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt megbízott elnöke, az első miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter.



„Azt szeretném Önöknek mondani, hogy Szerbia biztonságos ország lesz. A bűnözés és a korrupció elleni küzdelem a legmagasabb szinteken kezdődik majd, nem azoknál, akik legkevésbé bűnösek. Azért, hogy ne várjunk sokat azokra, akik a leginkább vonhatóak felelősségre a jelenlegi helyzetért” – emelte ki a politikus. A kormány megválasztásán, illetve az ünnepélyes eskütételen megjelentek a diplomáciai kar, a vallási közösségek képviselői és más vendégek is.   Szerbiának van kormánya 2012.07.27. 13:31 A Köztársasági Parlament képviselői megválasztották Szerbia új kormányát: 142 képviselő szavazott igennel és 72-en nemmel, illetve 26-an nem jelentek meg. Ivica Dačić miniszterelnök a kormány első ülését ma 15 órára hívta össze.   Délben szavaznak a kormányról 2012. 07.27. 07:55 Hajnali ötig tartott a több mint tíz órás vita a kormányról a Köztársasági Képviselőházban, az erről szóló szavazást ma délre halasztották. Ezt követően a miniszterelnök és a kormány tagjai leteszik az esküt. Így Szerbia 82 nappal a választás után ma valószínűleg kormányt kap. Harminc nap telt el azóta, hogy Tomislav Nikolić államfő felkérte a kormányalakításra Ivica Dačićot, melynek kabinetje a többpártrendszer bevezetése óta a 12. kormány. A Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Szerbiai Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség bejelentették, hogy nem szavaznak a kormányra. A kabinet első ülését 13 órára tervezte. (Tanjug, Beta) * 2012.07.27. 03:06 Az új kormány számára az ország gazdasági fellendítése élvez prioritást – mondta Ivica Dačić leendő miniszterelnök, amikor a programját ismertette a képviselőkkel. Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, de mindent meg kell valósítani abból, ami a Pristinával folytatott párbeszédben szerepelt – tette hozzá. Az ellenzék élesen kritizálta a hatalmi koalíciót és a kormányalakító expozéját, ugyanakkor kifejtette, hogy meg kell adni az esélyt az új kormánynak. Amennyiben a parlamenti vita kora reggelig elhúzódik, a szavazást délre halasztják, ami után a kormány tagjai letehetik az esküt. A kormány első ülését egyébként ma 13 órára tervezték. (Szerbiai RTV)
szavazás
kormány
péntek

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.