Ugrás a tartalomra

Szíjjártó: az EU-nak stratégiai érdeke a Nyugat-Balkán integrációja

2019.02.28
17:53
2019.02.28
18:38
Forrás
MTI
A magyar miniszter szerint a britek kilépése okozta gazdasági kiesésre válasz lehet az EU bővítése a nyugat-balkáni régióval.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország az európai uniós intézményeket felszólította, hogy gyorsítsák fel a bővítési folyamatot. Kezdeményezte, hogy nyissák meg az összes tárgyalási fejezetet Montenegróval és Szerbiával is. Magyarország intézkedéseihez hozzátartozott, hogy egyetlen országként szakértőket delegált minden nyugat-balkáni országba.

Az Európai Uniónak gazdasági és biztonságpolitikai szempontból egyaránt stratégiai érdeke a nyugat-balkáni régió integrálása, ezért azt fel kell gyorsítani - mondta Szijjártó a harmadik Nyugat-Balkán konferencián, Budapesten. Rámutatott: az Egyesült Királyság kilépésével az EU gyengülni fog, nyilvánvaló, hogy ha az unió gazdasági teljesítményének 14 százaléka kilép, az gazdasági kihívásokat jelent. Szerinte erre válasz lehet az EU bővítése a nyugat-balkáni régióval. Kitért arra is, hogy Európában olyan propaganda zajlik, miszerint a migrációs nyomás véget ért. Többek között egyre több illegális migráns akar Szerbiából Magyarországra jutni, mindez nem azt mutatja, hogy a migrációs nyomásnak vége lenne - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter
bővítés
csatlakozás

Most

13:35, Frissítve: 13:44

Folyamatosak a fejlesztések Szabadkán

Az elmúlt időszakban több utca is aszfaltburkolatot kapott, töltetcserét hajtottak végre a szabadkai 1-es számú vízgyárban, valamint az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésén is dolgoznak. A VMSZ ezt a munkát június 2. után is folytatná.
11:34, Frissítve: 13:47

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.