Ugrás a tartalomra

Szijjártó Péter az ENSZ BT nyílt vitáján: minden egyes nappal nő a háború eszkalációjának kockázata

2023.06.13
21:29
Forrás
MTI
"Magyarország azonnali tűzszünetet sürget, mert ez esélyt ad a béketárgyalásokra, és akkor lehet remény van a békemegállapodás elérésére" - emelte ki a magyar tárcavezető.

Bár regionális háborúról van szó Ukrajnában, a fegyveres konfliktus globális kihatásokkal bír, ráadásul minden egyes nappal nő az eszkaláció kockázata, s minél tovább tart a harc, annál több ember hal meg - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyílt vitáján. Kiemelte, hogy a háború eszkalációja először a szomszédságban fekvő országokat éri el, Magyarország azonban nem pusztán ezért különösen érintett, hanem mert magyarok is halnak meg a harcokban. "Márpedig nem akarjuk, hogy még több ember haljon meg ebben a háborúban. A nemzetközi közösség céljának az emberéletek mentése kellene, hogy legyen. ennek pedig egyetlen módja a béke" - szögezte le Szijjártó Péter.

A magyar tárcavezető aláhúzta, hogy egyetlen háborúnak sincsen valós megoldása a harctéren, ott kizárólag a halottak száma emelkedhet, a rendezést mindig a tárgyalások jelentik, ezért Magyarország minden szereplő erőfeszítéseit nagyra értékeli, akik készek felszólalni a béke mellett. Úgy vélekedett, hogy a háborús retorika ennek ellenére még mindig erősebb, mint a békeretorika, így a globális békepárti többségnek fel kell csavarni a hangerejét.

Szijjártó Péter

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.