Ugrás a tartalomra

Szijjártó: az európai katonák Ukrajnába küldéséről szóló nyilatkozatok ellentétesek az érvényben lévő NATO-döntésekkel

2024.02.29
16:43
2024.02.29
16:51
Forrás
MTI
Minden olyan megnyilatkozás, amely arra vonatkozik, hogy esetleg európai katonák tűnjenek fel Ukrajnában, az a NATO jelenleg érvényben lévő döntésével homlokegyenest ellentétes - mondta Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminisztert a csádi kollégájával közös sajtótájékoztatóján kérdezték Emmanuel Macron francia elnök friss nyilatkozatáról, amelyben nem zárta ki nyugati katonák küldését Ukrajnába. Erre reagálva rendkívül veszélyesnek nevezte az eszkaláció veszélyével járó kijelentéseket.

,,Magyarország semmilyen szín alatt nem hajlandó katonákat küldeni Ukrajnába, és ezután sem fog fegyvert szállítani" - hangsúlyozta Szijjártó, majd hozzátette, az észak-atlanti szövetség két évvel ezelőtt kimondta, hogy nem hadviselő fél, ezért mindent meg kell tenni az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében. ,,Ez egy érvényben lévő, valamennyi NATO-tagország egyetértésével meghozott NATO-döntés, amelyet egyelőre nemhogy nem írtuk felül, még csak nem is vitattuk meg, hogy esetleg módosítsuk" - húzta alá.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva érintette emellett az Európai Bizottság elnökének háborús kockázatokkal kapcsolatos megszólalását is. Annyit mondott, hogy amióta Ursula von der Leyen vezeti a brüsszeli testületet, azóta az Európai Unió biztonsági és gazdasági helyzete is csak romlott. "Minden háború tárgyalással ér véget, ezért mi azt szorgalmazzuk, hogy ez legyen minél előbb, hogy minél több ember életét meg lehessen menteni" - zárta szavait a magyar külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter
Magyarország

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.