Ugrás a tartalomra

Szijjártó: az európai katonák Ukrajnába küldéséről szóló nyilatkozatok ellentétesek az érvényben lévő NATO-döntésekkel

2024.02.29
16:43
2024.02.29
16:51
Forrás
MTI
Minden olyan megnyilatkozás, amely arra vonatkozik, hogy esetleg európai katonák tűnjenek fel Ukrajnában, az a NATO jelenleg érvényben lévő döntésével homlokegyenest ellentétes - mondta Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminisztert a csádi kollégájával közös sajtótájékoztatóján kérdezték Emmanuel Macron francia elnök friss nyilatkozatáról, amelyben nem zárta ki nyugati katonák küldését Ukrajnába. Erre reagálva rendkívül veszélyesnek nevezte az eszkaláció veszélyével járó kijelentéseket.

,,Magyarország semmilyen szín alatt nem hajlandó katonákat küldeni Ukrajnába, és ezután sem fog fegyvert szállítani" - hangsúlyozta Szijjártó, majd hozzátette, az észak-atlanti szövetség két évvel ezelőtt kimondta, hogy nem hadviselő fél, ezért mindent meg kell tenni az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében. ,,Ez egy érvényben lévő, valamennyi NATO-tagország egyetértésével meghozott NATO-döntés, amelyet egyelőre nemhogy nem írtuk felül, még csak nem is vitattuk meg, hogy esetleg módosítsuk" - húzta alá.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva érintette emellett az Európai Bizottság elnökének háborús kockázatokkal kapcsolatos megszólalását is. Annyit mondott, hogy amióta Ursula von der Leyen vezeti a brüsszeli testületet, azóta az Európai Unió biztonsági és gazdasági helyzete is csak romlott. "Minden háború tárgyalással ér véget, ezért mi azt szorgalmazzuk, hogy ez legyen minél előbb, hogy minél több ember életét meg lehessen menteni" - zárta szavait a magyar külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter
Magyarország

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.