Ugrás a tartalomra

Szijjártó Péter: Hosszú még az út a magyar–ukrán viszony rendezéséig

2024.01.29
18:23
Forrás
Pannon RTV
Történtek biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítása felé Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Ungváron.

A tárcavezető az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és a kijevi elnöki hivatalt vezető Andrij Jermakkal folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság jogait 2015-öt követően folyamatosan csorbították. Szijjártó kérte, hogy a kárpátaljai magyar nemzeti közösség azokat a jogokat kapja vissza, amelyekkel 2015-ben már rendelkezett. Tizenegy pontban összegezték a magyar kéréseket. Köztük például nemzetiségi iskolai jogállás helyreállítását, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségének ismételt megteremtését is kérték. Szijjártó hozzátette, meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy Ukrajnában az emberek végre békében élhessenek.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Az elmúlt két esztendőben Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtotta végre, több mint egymillió menekült érkezett a szomszédos országból, és jelenleg 5224 ukrán gyerek jár összesen 1558 magyar iskolába és óvodába. A magyar humanitárius segítség Ukrajna 20 megyéjében több mint félmillió ukrán családot ért el. Fenntartjuk hozzájárulásunkat kórházak, iskolák, rendelők felújításához és újjáépítéséhez. 14 ezer ukrán gyereknek biztosítottunk táborozási lehetőséget Magyarországon. Az oktatási és egészségügyi témában tett felajánlásaink továbbra is érvényesek.”

Szijjártó Péter
Ukrajna
Magyarország

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.