Ugrás a tartalomra

Szijjártó: A vajdasági magyarok kivették részüket Szerbia fejlődéséből

2020.06.17
18:53
2020.06.28
09:24
Forrás
Pannon RTV
Szerbia sokat fejlődött és erősödött az elmúlt években. A vajdasági magyarok ebből erőteljesen kivették a részüket, helyben és Belgrádban is - értékelt Szijjártó Péter.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint kiemelten fontos, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a jelenlegi szerbiai kormánykoalíció tagja. Az elmúlt négy évben is fontos államtitkári és más pozíciókat töltöttek be például a VMSZ tisztségviselői, a mezőgazdaság, az közműfejlesztés vagy a kultúra területén. Önálló frakcióként a saját hangját is hallathatta a köztársasági parlamentben. Szijjártó a vasárnapi, háromszintű szerbiai választásokon való részvételre buzdította a vajdasági magyarokat. Ez azért is fontos, mert ha a VMSZ erőteljes képviselettel van jelent a belgrádi köztársasági parlamentben, akkor a vajdasági magyarság számára is több támogatást tudnak elérni. De legalább ilyen fontos, hogy Szabadkának egy olyan polgármestere legyen, mint Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai listavezetője, a párt alelnöke - tette hozzá a politikus, a Pannon RTV-nek adott interjúban.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Ha Pásztor Bálintot Szabadkán a helyiek megválasztják polgármesternek, akkor ismerve az ő temperamentumát, elkötelezettségét, tehetségét, munkabírását, Szabadka számára olyan forrásokat tud megmozdítani, amelyek a várost vissza tudják vinni oda, ahova a régi fényében ragyogjon. Beszéltem ma Dačić miniszter úrral, aki elmondta, hogy Szabadka a korábbi Jugoszlávia második legnagyobb városa volt. Ami pedig azt jelenti, hogy egy eléggé erőteljes lecsúszás, leépülés történt az elmúlt évtizedekben, és hogy ezt a folyamatot meg lehessen fordítani, azt gondolom, hogy Bálint egy igazán jó jelölt erre a feladatra.”

Szijjártó Péter
Választások 2020

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.