Ugrás a tartalomra

Szili Katalin: A magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően

2021.06.05
19:22
2021.06.05
19:35
Forrás
MTI
A magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően; nem szabad hagyni, hogy bárki "szétrombolja" - jelentette ki Londonban Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős magyar miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin a brit fővárosban a hétvégi magyar iskolák IV. országos oktatási konferenciáján vesz részt. A szombaton kezdődött rendezvény célja a hétvégi magyar iskolák vezetőinek és tanárainak szakmai képzése, kapcsolatépítése és jó gyakorlataik megosztása.

A miniszterelnöki megbízott elmondta: a tanácskozáson mintegy húsz intézmény vezetője vesz részt, részben online bekapcsolódva - így egyebek mellett Baden Württenbergből, Írországból, Svédországból és Norvégiából - a konferenciába. Hozzátette, negyedik alkalommal rendezik meg a konferenciát, a tanácskozásokon reményei szerint a magyar iskolák munkájával kapcsolatban olyan közös tudást tudnak megteremteni, amely meghatározza a magyarság jövőjét is.

Kiemelte: a kormány számára fontos, hogy a diaszpórában élők is megtartsák magyar identitásukat, és köszönet illeti a pedagógusokat, akik szabadidejükben tanítanak a magyar iskolákban. Megjegyezte, a pandémia idején a tanárok online tartották meg az órákat.

Szili Katalin a tanácskozáson ismertette az idei pályázati lehetőségeket és az Európa Tanács magyar elnökségének prioritásait is. Ezek között van az őshonos nemzeti kisebbségek helyzete, a vallási közösségek védelme, valamint a családok és a gyermekek jogai.

Emlékeztetett arra, hogy pénteken volt a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója, így erről is közösen emlékeztek meg.

Azt mondta, az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság valóban egy olyan összetartó nemzetté vált - beleértve a diaszpórát, a Kárpát-medencei és anyaországi magyarságot -, amelyben fontos az együttműködés.

Kiemelte az intézményrendszer fontosságát, amelynek része a Magyar Állandó Értekezlet (Máért), a Diaszpóratanács és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, mert ezek is ezt a célt szolgálják. Úgy véli, ehhez jó alapot szolgáltat az alaptörvény, amely szerint "felelősséget viselünk egymásért", míg korábban az alkotmány a "felelősséget érez" kifejezést használta.

Kumin Ferenc nagykövet az MTI-nek arról beszélt, a hétvégi iskolák sok energiát, jóakaratot, áldozatot igényelnek a tanároktól és szülőktől is, hiszen a hétvégét, a szabadidőt használják fel arra, hogy a gyerekek megkapják azt a speciális oktatást, amely nélkül nem tudnák megőrizni magyarságukat, speciális kulturális hagyományaikat és örökségüket. Ez a munka páratlan értékű és minden támogatást megérdemel - tette hozzá.

Szili Katalin
magyarság
nemzetpolitika

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.