Ugrás a tartalomra

Szíria – elítélő ENSZ-határozat

2012.08.04
07:56
A szíriai kormányt elítélő, az országban politikai átmenetet sürgető határozatot fogadott el az ENSZ Közgyűlése
A szíriai kormányt elítélő, az országban politikai átmenetet sürgető határozatot fogadott el az ENSZ Közgyűlése. A 193 tagállam közül 133 szavazott a Szaúd-Arábia és más arab országok által előterjesztett, nemzetközi jogilag nem kötelező érvényű indítvány mellett, amely „mély aggodalommal” szól az erőszak fokozódásáról Szíriában. A javaslatot 12 ország ellenezte, 31 pedig tartózkodott a voksoláskor. Az ENSZ-közgyűlési határozatoknak erkölcsi súlyuk van, amennyiben a tagállamok jelentős része támogatja őket. A mostani szavazás előtt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a szíriai konfliktus mindannak a próbája, amiért a világszervezet létrejött. „Nem akarom, hogy az ENSZ elbukjon ezen a próbán” –mondta a főtitkár. A pénteken szavazásra bocsátott dokumentum enyhébb megfogalmazású, mint eredeti változata. Megfogalmazói kivették belőle azt a részt, amely Bassár el-Aszad szíriai elnök lemondását követelte, s azt is, amely Szíria elleni szankciókra szólít fel. A határozat végső formájában kimondja, hogy a szíriai erőszak beszüntetése érdekében az első lépést a hatóságoknak kell megtenniük. Elítéli a dokumentum, hogy a szíriai kormány erői gyerekeket is támadnak, továbbá elítéli a „gyilkosságokat és csonkításokat, az önkényes letartóztatásokat és fogva tartást, a kínzást és a rossz bánásmódot, beleértve a szexuális erőszakot is, valamint emberek pajzsként történő felhasználását.” A határozat bírálja a szíriai hadsereget a nehézfegyverek, köztük tankok és helikopterek szaporodó használatáért, s azért, mert nem vonja vissza csapatait és nehézfegyvereit, ahogy azt Kofi Annan ENSZ-megbízott béketerve előirányozza. Követeli, hogy zárolják a damaszkuszi rendszer vegyi és biológiai fegyvereit. A dokumentum sajnálattal állapítja meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa mindeddig tehetetlennek bizonyult a szír kérdésben. Szíria ENSZ-képviselője dühösen reagált a határozatra, s fő előterjesztőit, Szaúd-Arábiát, Katart és Bahreint „despotikus oligarchiáknak” minősítette. (MTI)
Szíria

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.