Ugrás a tartalomra

Szocialistákkal vagy nélkülük a tartományban?

2012.06.27
13:42
A leendő tartományi kormány is Ivica Dačić döntésének függvényében alakul meg
A leendő tartományi kormány is Ivica Dačić döntésének függvényében alakul meg. Amennyiben a Szerb Haladó Párt és az SZSZP koalíciós partner lesz köztársasági szinten, akkor az SZSZP-nek valószínűleg nem lesz helye a vajdasági kormányban – nyilatkoznak a tartományi politikusok. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta: "Elképzelhetőnek tartja, hogy ha a Szerbiai Szocialista Párt esetleg a Szerb Haladó Párttal alkot köztársasági kormányt, annak az lesz a következménye, hogy a SZSZP nem lesz része az új tartományi kormánynak.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=n8rdLlOAB6I Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökhelyettese viszont a Vajdasági Televízió egyik műsorában közölte, hogy ebben az esetben az SZSZP-nek nem lesz helye a tartományi kormányban. Bojan Pajtić vajdasági kormányelnök még pénteken azt nyilatkozta: „Ha összegyűjtenék az eddigi koalíciós partnereiket, akkor háromnegyedes többségünk lenne a Vajdasági Parlamentben.” Pajtić azt is megjegyezte, Pásztor István, a VMSZ elnökének megválasztása arról tanúskodik, hogy a DP nem akar egyedül többséget alkotni, hanem maga köré szeretné gyűjteni azokat a partnereket, akik ugyanazokat a meggyőződéseket vallják, mint ők. A 120 tagú Tartományi Képviselőházban a Demokrata Pártnak van a legtöbb képviselője, vagyis 58, amely kevesebb mint az előző mandátumban volt. A Szerbiai Szocialista Párt 13, a Vajdasági Magyar Szövetség 7 képviselővel jutott be a Tartományi Parlamentbe. Az új összetételű Képviselőházban ott van még a Szerb Radikális Párt 5, a Szerbiai Demokrata Párt 4 és a Liberális Demokrata Párt egy tagja. A DP legnagyobb ellenfele, a Szerb Haladó Párt 22 képviselővel jutott be a Parlamentbe. A haladók biztos ellenzékből politizálnak majd. A vajdasági politikusok szerint egyébként a tartományi kormány a köztársasági megalakulása után napokon belül létrejön.
Pásztor István
Vajdasági kormány
Bojan Pajtic
SZSZP

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.