Ugrás a tartalomra

A szükségesnél jóval többen támogatták a Minority Safe Pack elnevezésű kezdeményezést

2018.04.04
09:01
2018.04.05
17:07
Forrás
MTI
Csak Magyarországról 570 ezer aláírás érkezett.

Az Európai Unió több mint 1 millió 215 ezer polgára támogatta aláírásával a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló, Minority SafePack európai polgári kezdeményezést - jelentették be a szervezők a németországi Flensburgban és az erdélyi Kolozsváron, ma egy időben tartott sajtótájékoztatójukon. A kezdeményezés sikeres volt, tették hozzá. Most három hónapjuk van a nemzeti hatóságoknak, hogy ellenőrizzék a területükön összegyűjtött aláírásokat. Ezt követően kerül ez a csomag az Európai Bizottság asztalára, akiknek lehetőségük lesz egy egyeztetést szervezni a témában.

Az adatok szerint csak Magyarországon több mint 570 ezren támogatták a kezdeményezést, illetve további tíz országban teljesült a lakosságarányos kvóta. A Kárpát-medencei országok élen jártak a kezdeményezés támogatásában, és valamennyi uniós tagállamból érkeztek aláírások. A Minority Safe Pack kezdeményezés célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak. Az EU-ban mintegy 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez.

Óriási eredmény és közös európai siker, hogy nem csak összegyűlt, de bőven meg is haladta a szükséges egymilliós határt a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató aláírásainak száma, olvasható Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár ma kiadott közleményében. A kezdeményezés sikere nem csak a külhoni magyarság számára mérföldkő, hanem rendkívüli eredmény minden Európában élő őshonos nemzeti közösség számára. A Minority SafePack ügye soha nem látott egységbe kovácsolta a Kárpát-medencei magyarságot, amelyet példa nélküli mozgósítás kísért mind Magyarországon, mind a határon túl - véli Potápi Árpád János.

Minority Safepack
aláírások

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.