Ugrás a tartalomra

Találgatások a szerbiai elnökválasztás kapcsán (videó)

2016.12.04
11:27
Egyre gyakrabban felmerülő téma a napokban a szerbiai elnökválasztás
Egyre gyakrabban felmerülő téma a napokban a szerbiai elnökválasztás. Felröppent a hír, hogy talán 2017. április 9-én tartják, és nem kizárt, hogy ezzel egyidőben parlamenti voksolást is szervez az ország. Egyelőre sok a találgatás, csak annyi biztos, hogy március 3-ig ki kell írni az elnökválasztást. Nézzük, milyen forgatókönyvek szerint játszódhat majd le a voksolás 2017 tavaszán. Tomislav Nikolić 2012. május 31-étől Szerbia államfője. A szerb alkotmány értelmében az elnökválasztást az aktuális államfő mandátumának lejárta előtt legalább 90 nappal ki kell írni. A törvény értelmében a kiírást követően legalább 30, de legfeljebb 60 nap telhet el a választás megtartásáig. Egyes számítások szerint ez azt jelenti, hogy a kiírás határideje 2017. március 3-án jár le, és amennyiben a választást a lehetséges legutolsó napon írják ki, akkor legkésőbb május 2-án lehet megszervezni a voksolást. A szavazást a parlament elnöke írja ki, vagyis ebben az esetben Maja Gojković. Azt mondta, a törvény értelmében április folyamán tartják majd. Tomislav Nikolić ennél lényegesen konkrétabban fogalmazott. Elmondta, a becslések szerint április 9-én nyílhatnak majd meg a szavazóhelyek, és ha esetleg lesz második forduló, azt április 23-án tarthatják. Az államfő szerint az sem kizárt, hogy ugyanekkor parlamenti választásokat is tartanak az országban. Kiemelte, hogy ez nem az ő, hanem a kormányfő döntésén múlik. nikolic Tomislav Nikolić, Szerbia államfője: „Úgy vélem, hogy az átalakulás időszakában és amikor ilyen gyökeres változások történnek a társadalomban, jobb gyakrabban meggyőződni a polgárok akaratáról. Mindig is ellene voltam annak, amikor a 2000-es évektől a kormányok megpróbáltak erőnek erejével 4 éven keresztül hatalmon maradni, holott a végrehajtott intézkedésekből látszott, hogy elveszítették népszerűségüket, vagy épp le kellett volna azt ellenőrizniük. Én bízom ebben a kormányban, jól dolgoznak, viszont ha szeretnének meggyőződni arról, hogy hogyan dolgoznak, ha úgy tűnik, hogy a parlament olyan hellyé vált, ahol nehéz fontos döntéseket hozni, mert csak saját maguk népszerűsítésére, vagy annál rosszabb dolgokra használják, akkor a kormány könnyen megoldhatja ezt a problémát új választások kiírásával.”



A felröppenő hírekre Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter is reagált. Azt mondja, már mindenki a választásokról beszél, kivéve az a személy, aki erről majd valóban dönteni fog. Merthogy Aleksandra Vučić miniszterelnök eddig csak arról nyilatkozott, hogy végzi a munkáját - mondta Vulin. Maja Gojković házelnök megerősítette, hogy egyelőre nem tárgyaltak sem az elnökjelöltek személyéről, sem a parlamenti választások lehetőségéről a Szerb Haladó Párton belül és a hatalmi többség keretében sem.
Tomislav Nikolić
elnökválasztás

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.
09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.