Ugrás a tartalomra

Tanja Fajon lett az EU–Szerbia stabilizációs és társulási bizottság új elnöke

2019.09.27
08:43
2019.09.27
11:17
Forrás
VajdaságMa
Tanja Fajont, az EP képviselőjét nevezték ki az Európai Unió és Szerbia közötti stabilizációs és társulási parlamenti bizottság új elnökévé.

Az elkövetkező öt évben Eduard Kukan szlovák képviselőt váltja ezen a pozíción.

„Boldog vagyok, hogy továbbra is foglalkozhatom Szerbiával, és hogy lehetőséget kaptam arra, hogy teljesen az ország európai integrációjának szenteljem a munkámat. Biztosak lehetnek abban, hogy az elkövetkező időszakban minden tőlem telhetőt megteszek a Szerbia és az EU közötti kapcsolat szorosabbra fonása és erősítése érdekében‟, jelentette ki Fajon.

Tanja Fajon egyébként szlovén szociáldemokrata képviselő, aki az EP előző mandátumaiban már foglalkozott Szerbiával és a Nyugat-Balkánnal, mint a külpolitikai bizottság tagja és vízumliberalizációs jelentéstevő.

Fajon a szerbiai együttműködéssel megbízott bizottság újonnan kinevezett elnökeként fontosnak tartja, hogy Szerbia folytassa európai útját, valamint hogy lehetővé váljon az ország integrációjának pozitív irányba történő mozgása.

„Szerbia célja éppen az, hogy az EU teljes jogú tagjává váljon, és hogy csatlakozzon az európai országok családjához. Az a kívánságom és egyben kötelességem is, hogy az elkövetkező időszakban ebből valamit meg is valósítsunk‟, közölte Fajon, majd hozzátette: arra fog törekedni, hogy mandátuma alatt Szerbia minél közelebb kerüljön az Európai Unióhoz, valamint az Európai Unió is Szerbiához.

„Örülök az új kihívásoknak, amelyek előttünk állnak és hiszem, hogy mindet sikeresen tudjuk majd teljesíteni, méghozzá együttes erővel, valamint meg tudjuk majd mutatni, hogy a reformok útja, amelyre Szerbia rátért, a helyes út, és hogy a nehéz munka és hosszas tárgyalások után diadalmas befejezés következik‟, zárta gondolatait Fajon.

A szerbiai együttműködéssel megbízott küldöttség alelnökei az Európai Parlament szlovén és görög képviselői, Franc Bogovič és Petrosz Kokkalisz.

Tanja Fajon
Európai Unió
Európai Parlament

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.