Ugrás a tartalomra

Tartományi és anyaországi támogatásból sokan tudtak fejleszteni Torontálvásárhelyen

2023.11.17
11:17
2024.04.17
13:32
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői és jelöltjei meglátogattak néhány vállalkozót, majd egy mezőgazdasági fórumon beszélgettek a helyiekkel.

Torontálvásárhelyen több olyan intézmény és magánvállalkozó, gazdálkodó van, aki az utóbbi években jelentős tartományi és anyaországi támogatásból tudott fejlesztéseket megvalósítani. Nyíregyházi István és Tímea fiatal mezőgazdasági termelők. Közel negyven hektár földet művelnek, a saját, régi eszközeikkel. Gazdaságuk fejlesztését a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság idei pályázatán megnyert támogatásból egy új, hatsoros vetőgép beszerzésével kezdték.

Nyíregyházi Tímea, mezőgazdasági termelő, Torontálvásárhely: „A vetőgép segítségével ez most könnyebbé teszi a munkánkat, hatékonyabban és gyorsabban fogunk dolgozni vele. Tervezünk további fejlesztéseket, mivel szeretnénk újítani a gépparkunkat.”

A helyi Moša Pijade Általános Iskolában az elmúlt öt évben jelentős fejlesztéseket valósítottak meg. Az épület nagy részén a nyílászárók cseréje mellett tartományi és anyaországi támogatásokból több olyan programot is megvalósítottak, amelyek a diákok iskolán kívüli tevékenységeit gazdagítják. A napközi működtetése is jelentős könnyítés a családok számára.

Vidrács Krisztina, igazgató, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „A napközi felújítása is szintén 2018-ban került megvalósításra, amikor teljesen modern fölszereléssel be tudtuk lakni a napközinek a tantermét, és ez mára már bővült.”

A lakossági fórumon a Tartományi mezőgazdasági titkárság titkárhelyettese, Ótott Róbert tájékoztatta a jelenlevőket a jövő évre előlátott támogatási lehetőségekről. Ezekre több mint tízmilliárd dinárt tudnak fordítani. „Tartományi szinten előszámlával is pályázhatnak a gazdák, ezért is vagyunk nagyon népszerűek, de el lehet azt is mondani, hogy nem bonyolult a pályázásnak a folyamata. Pár egyszerű dokumentumot kell hogy a gazdák beszerezzenek.”

A torontálvásárhelyi látogatás során a VMSZ politikusai pozitív tapasztalatokat szereztek. Elmondták, példaértékű, hogy a kis közösségekben is megvalósíthatók a jó ötletek. Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A Prosperitati Alapítvány által támogatott ma már nem is kis, inkább közepes vállalkozást látogattunk meg. Ők is azt mondták és ennek külön örülünk, hogy ők egy családi vállalkozás, tehát a fiatal start up-vállalkozó azt mondta, hogy még a dédnagyapja is ugyanezzel foglalkozott, hentes család és jó látni azt, hogy nem azon gondolkodnak, hogy hova lehetne kimenni, hanem önerőből, saját ötletből de úgy anyaországi, mint itteni, szerbiai támogatásokból próbálják fejleszteni az ötletüket és itthon találni meg a boldogulást, illetve embereket alkalmaznak is, hiszen már több üzletet nyitottak.”

A torontálvásárhelyi látogatás során a VMSZ küldöttsége több helyi gazdával és vállalkozóval is beszélgetett.

Vidrács Krisztina
Ótott Róbert
Vajdasági Magyar Szövetség
Kovács Elvira

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.