Ugrás a tartalomra

„Teljesen más ország lesz Szerbia”

2023.08.08
18:59
2023.08.09
09:57
Forrás
Pannon RTV
A fejlesztési tervek mellett az árvízkárosultakat irányzó állami segélyről is szó esett.

Teljesen más ország lesz Szerbia 2027-től, akkor lesz az EXPO szervezője és házigazdája - hangzott el Aleksandar Vučić és Ana Brnabić közös sajtótájékoztatóján a Szerbia Palotában.

A viharkárok felmérése és a kártérítések kifizetése az egyik legnagyobb feladat most Szerbia számára - emelte ki Ana Brnabić a Szerbia Palotában tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök elmondta, a heves időjárásban kárt szenvedett lakóházak, valamint az általános és középiskolák helyreállítása élvez prioritást. „Eddig 24 millió 200 ezer dinár állami segélyt fizettünk ki a májusi és júniusi árvizek során kárt szenvedett lakóházak felújítására. Kifizettük a kragujeváci, a kraljevói, a čačaki és a svilanjaci lakosok által igényelt összeg egy részét. Holnap kifizetődnek az aranđelovaciak kártérítései is. Ebben a pillanatban még 308 ellenőrzés alatt álló bejelentés van a közberuházásokért felelős minisztérium előtt.”

A világban uralkodó nehéz gazdasági helyzet ellenére sem állt le egyetlen fejlesztés Szerbiában, sőt a bérek és a nyugdíjak is emelkednek - ezt már Aleksandar Vučić mondta. Szerbia államfője kiemelte, utak, autópályák, óvodák épülnek az országban. „Hamarosan aláírjuk a Béregtől és Zombortól Nagykikindáig húzódó autópálya megépítésére vonatkozó megállapodást. Azt mondják, jobb lenne, ha Magyarcsernyéig építenénk a Romániába vezető átkelő miatt, de ez most mindegy. Ezt megcsináljuk. A Belgrád és Nagybecskerek közöttit szintén. Észak-Szerbiában, vagyis Vajdaságban még ennél is több hasonló jellegű beruházás lesz. Ne felejtsék el, hogy nagyon gyorsan befejezzük majd, meglepődnek majd, hogy milyen gyorsan, a Szabadkáig, és onnan a magyar határig húzódó szakaszt. Bízunk benne, hogy magyar barátaink is partnerek lesznek abban, hogy befejezzük ezt és 2 óra 40 perc alatt eljuthassunk Belgrádból Budapestig.”

A szerb elnök úgy fogalmazott, 2027-ben Szerbiára figyel majd a világ, az Exponak köszönhetően ugyanis teljesen megváltozik az ország. Rá sem ismerünk majd Belgrádra - fogalmazott a politikus. Arra is kitért, hogy Kragujevacon adatbiztonsági központ létesül, valamint hogy azon dolgoznak, hogy négy év múlva Szerbia önjáró autókkal rendelkezzen.

Ana Brnabić

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.