Ugrás a tartalomra

A Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédet Orbán Viktor

2017.10.23
17:32
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
A nyugatiak, ha csodálták is az 1956-os magyar forradalmat, nem értették - mondta Orbán Viktor magyar kormányfő az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett ünnepségen Budapesten.

A szakadó eső, és viharos erejű szél ellenére nagyon sokan kilátogattak a központi rendezvény helyszínére, a budapesti Terror Háza Múzeum elé.

A magyar miniszterelnök beszédében érintette az 56-os forradalom és szabadságharc eseményeit, fontosabb mozzanatait, kitért a nyugat politikájának égető problémáira, de szólt a jövőre esedékes magyarországi parlamenti választásokról is.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a szovjet uralom egy történelem nélküli térbe taszított bennünket, meg akarta semmisíteni a múltunkat és a kultúránkat is. Mint mondta, a fizikai és szellemi terror megismétlődése ellen a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver: „Most itt állunk, és elképedve látjuk, hogy a globalizmus erői feszegetik az ajtónkat, és azon dolgoznak, hogy magyarok helyett homo brüsszelikusszá gyúrjanak bennünket.”

Ezekkel a szavakkal jellemezte a magyar miniszterelnök az európai országokban jelentkező globalizációt. Hangsúlyozta: azt akarjuk, hogy tiszteljék azt, akik és amik vagyunk, hiszen a magyarok ezer éven át őrizték Európa határait, és küzdöttek a nemzeti önállóságukért. Bátor és harcos nemzet vagyunk, amely jól tudja, akit nem tisztelnek, azt megvetik - mondta, kijelentve: azért nem értenek bennünket Brüsszelben ma sem, mert már akkor sem értettek. „Európát elvakították hajdani sikerei, és úgy szorult vissza a világszínpadon, hogy észre sem vette. Világszerepről álmodozott, s ma már a szomszédjai is alig törődnek vele, és a saját háza táján is alig tud rendet tartani. Ennek belátása helyett bosszúhadjáratokat indított azok ellen, akik a szellemi önfeladás és a nihilizmus veszélyeire figyelmeztettek.”

A magyar miniszterelnök beszélt az elkövetkező hónapokról, a jövő évi magyarországi parlamenti választásokról is: „Még nem harcoltuk ki a győzelmet. Mindenkire szükségünk lesz, ezért az előttünk álló hónapokban készülődni fogunk, márciusban újrakezdjük, és akkor áprilisban újra győzni fogunk. Hajrá Magyarország! Hajrá, magyarok!” - zárta szavait Orbán Viktor. Leszögezte még, hogy a jelenlegi sikerek egyértelműek, de nem lehet semmit sem félvállról venni, folytatni kell a megkezdett munkát.

Orbán Viktor
Budapest
ünnep

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.