Ugrás a tartalomra

Több fontos találkozó Münchenben, a koszovói helyzetről is egyeztettek

2024.02.17
15:19
2024.02.17
17:08
Forrás
Pannon RTV
Több fontos tárgyalást is folytatott ma a 60. Müncheni Biztonsági Fórumon Aleksandar Vučić. A szerb elnök amerikai szenátorokkal, Markus Söder bajor miniszterelnökkel, Wang Yi kínai külügyminiszterrel is tárgyalt.

Vučić Josep Borrellel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével és Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal is egyeztetett.

Hosszú, nyílt és tartalmas megbeszélést folytatott Jeanne Shaheen, Pete Ricketts és Chris Murphy amerikai szenátorokkal a szerb elnök. Vučić kétoldalú kapcsolatokról, a régió stabilitásáról és az aktuális geopolitikai helyzetről, valamint a gazdasági együttműködés erősítéséről és a beruházásokról is beszélt az amerikai politikusokkal. A szerb államfő emellett hangsúlyozta a Washington és Belgrád közötti párbeszéd folytatásának fontosságát, és megköszönte az ezen a téren kapott támogatást. Hozzátette, ismételten aggodalmát fejezte ki a Koszovóban élő szerbek biztonsága és jogai miatt, hangsúlyozva érdekeik és a normális élethez való feltételek védelmének fontosságát, különös tekintettel Priština legutóbbi lépésére, amellyel eltörölte a dinár mint törvényes fizetőeszköz használatát, amivel a szerb lakosság egzisztenciáját veszélyezteti.

Markus Söderrel bajor miniszterelnökkel kiváló és baráti megbeszélést folytatott a beruházásokról, valamint a Szerbia és Bajoroszág közötti kapcsolatok erősítéséről - emelte ki közösségi oldalán Vučić. Hozzátette, megköszönte az eddigi együttműködést és hangsúlyozta, hogy Szerbia több mint 1,5 milliárd euró értékben kereskedik Bajorországgal.

A Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatról tárgyalt Wang Yivel a szerb elnök. Megvitattuk a kétoldalú kapcsolatokat, valamint a Szerbia és Kína közötti gazdasági együttműködést is, és ismét megerősítettük országaink és népeink acélos barátságát. Tájékoztattam a koszovói szerbeket fenyegető veszély mértékéről és az egyre nehezebb életkörülményeikről – közölte Vučić.

A szerb elnök jó és építő jellegű beszélgetést folytatott Ian Borggal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elnökével. A megbeszélésen szó esett az együttműködésről és arról is, hogy Szerbia milyen hozzájárulást tud nyújtani az európai állapotok stabilizálásához. A szerbiai választásokról szólva rámutattam, hogy azok demokratikusak és átláthatóak voltak – hangsúlyozta Vučić.

„Ami a szerbiai embereket leginkább érdekli, az Koszovó kérdése, erről Borellel és Lajčakkal tárgyaltunk. Ami ezt illeti, csak annyit tudok mondani, hogy számomra úgy tűnik, hogy az Európai Uniónak vagy nincsenek, vagy nem akarja bevezetni a mechanizmusokat Prištinával szemben, amely nemcsak egyoldalú intézkedéseket hajt végre, hanem minden módon igyekszik Koszovót etnikailag megtisztítani a szerbektől. És ez az, amit csak a válaszokon keresztül láttam. Azt mondtuk, hogy készek vagyunk részt venni bármilyen tárgyaláson, de látni szeretnénk az eredményeket.”

A szerb államfő azt mondta, Münchenben a színfalak mögött Koszovó kapcsán Szerbiát nem érte újabb nyomásgyakorlás, de az Oroszországgal való kapcsolatai miatt igen. Aleksandar Vučić hozzátette, szerinte ez már szinte megszokottá vált.

Aleksandar Vučić
Josep Borrell
München

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.