Ugrás a tartalomra

Több milliárd euróval egészíti ki az EU az előcsatlakozási támogatást

2024.04.04
18:20
Forrás
Szerbiai RTV
Ideiglenes megállapodást kötött a Nyugat-Balkán Reform- és Növekedési Alap létrehozásáról az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöksége.

A megállapodás szerint az alap lefedi a 2024 és 2027 közötti időszakot, és várhatóan az EU a nyugat-balkáni partnereinek legfeljebb kétmilliárd euró támogatást, és négymilliárd euró hitelt biztosít, amivel kiegészítik a meglévő előcsatlakozási támogatási eszközt, és jelentősen növelik a régió pénzügyi segítését.

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos üdvözölte a megállapodást. Úgy fogalmazott, hogy ez a régió fokozatos integrációjának támogatását jelenti, ami már a csatlakozás előtt is meghozza az EU-tagság előnyeit, gazdasági növekedést eredményez, valamint hozzájárul a gazdasági különbségek csökkentéséhez.

Nyugat-Balkán
Európa Tanács
Európai Parlament
Várhelyi Olivér

Most

10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.
07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.