Ugrás a tartalomra

Több pénz jut az egészségügyre, az oktatásra és a közműfejlesztésre Vajdaságban

2023.06.22
13:57
2023.06.22
16:53
Forrás
Pannon RTV
8,1 milliárd dinárral több áll a tartomány rendelkezésére az idén a költségvetés módosításának köszönhetően.

A Tartományi Képviselőház ülésén megszavazták az új büdzsét, aminek jóvoltából több pénz jut majd az egészségügyre, az oktatásra és a közműfejlesztésre.

Az idei tartományi költségvetés a módosítás után 116,7 milliárd dinárt tesz ki. A VMSZ támogatta a napirendi pontokat, mivel jelentős összeg jut az oktatásra, az egészségügyre és az infrastruktúra fejlesztésére. Pintér Anna-Mária, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „A tervezettnél magasabb adóbevételek egy jól működő, stabil gazdaságot tükröznek itt Vajdaságban. A javasolt költségvetési módosítás 81 százaléka, illetve a 6,5 milliárd dinár nagyberuházás és infrastruktúra karbantartásra lesz elkülönítve. Ezzel a nagy beruházások a teljes költségvetésnek a 35 százalékát teszik ki.”

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem támogatta a költségvetés módosításáról szóló pont elfogadását, mivel véleményük szerint a költségvetés módosításának tervezetéből látszik, hogy a kormány továbbra sem foglalkozik az ivóvízgondok megoldásával. Saša Šućurović, tartományi parlamenti képviselő, Vajdasági Szociáldemokrata Liga: „Van ugyan további 8 milliárdunk az ivóvíz ügyére, amely 700 ezer vajdasági polgárnak okoz gondot, de ez a kormány nem fogja megoldani. Nem oldja meg a problémát úgy, ahogy kellene. A regionális vízellátó rendszer az egyetlen megoldás, hogy minden vajdasági polgár egészséges, iható vízhez jusson. Ezt pedig a kormány még projektek segítségével sem gondolja megoldani.”

A Szerb Haladó Párt frakcióvezetője, Dmitar Stanišić kiemelte, hogy 2016-hoz képest közel duplájára növekedett a tartományi költségvetés. A legtöbb pénzt a közlekedési infrastruktúra, az egészségügy, valamint az oktatás fejlesztésére fordítják. „Vajdaság egész területén vannak beruházásaink a közlekedési infrastruktúrába, ami a költségvetési módosításban is észlelhető. A források legnagyobb részét az oktatásba fektetjük be. Ezért több mint egymilliárd és 700 millió jut oktatásra, épületek és iskolák újjáépítésére. Közvetlenül több mint 400 milliót fordítunk a Vajdaság területén folyó oktatás-korszerűsítési pályázatokra.”

A napirendi pontok között a polgári jogvédő helyetteseinek megválasztása, valamint az idegenforgalmi stratégia elfogadása is szerepelt.

tartományi költségvetés
büdzsé
Pintér Anna-Mária
Dmitar Stanišić
Saša Šućurović

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.