Ugrás a tartalomra

Több szerb-magyar határátkelő technológiafejlesztéséről és kapacitásbővítéséről született megállapodás

2022.03.02
15:52
2022.03.03
06:56
Forrás
Pannon RTV
Megtartotta évi együttes ülését Budapesten a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság. Mindkét fél megállapította, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés rendkívüli szinten van.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kitért az orosz-ukrán háborúra is, hangsúlyozva, hogy nem engedhető meg, hogy a magyar emberek fizessék meg az árát. Anđelka Atanasković, szerb gazdasági miniszter kiemelte, hogy Szerbia és az egész nyugat-balkáni régió nélkül az Európai Unió gazdasági és politikai tere nem lesz teljes.

Az orosz-ukrán háború fényében különösen fontos a békés együtt- és egymás mellett élés, mutatott rá Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Mint kiemelte, a két állam együttműködése komoly biztonságot ad Magyarországnak mind a gazdaság, mind pedig az energiaellátás szempontjából.

„Minél jobban teljesít a szerb gazdaság, az annál jobb a magyar gazdaságnak. Szeretném elmondani önöknek, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program nagy közös sikertörténete Szerbiának és Magyarországnak. 14 174 vajdasági vállalkozásnak adtunk összesen 61 milliárd forintnyi támogatást. Ezzel 123 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaságban.”

A tavalyi 4 milliárd euró értékű magyar-szerb külkereskedelmi forgalom minden eddigi rekordot megdöntött, hangsúlyozta a találkozón Anđelka Atanasković, szerb gazdasági miniszter. Rámutatott, hogy a kétoldalú együttműködés egyik legjelentősebb projektje a Belgrád-Budapest gyorsvasút felújítása és korszerűsítése.

„A gazdasági kapcsolatok erősítéséhez és a gazdasági fejlődéshez jelentősen hozzájárulna a két állam kis- és középvállalkozásai közötti együttműködés és üzlet fejlesztése.”

A röszkei és a tompai átkelőnél technológiafejlesztést és kapacitásbővítést hajtanak majd végre, Hercegszántónál pedig lehetővé teszik a teherforgalmat - erről is megállapodott Budapesten Szijjártó Péter és Anđelka Atanasković.

Mindkét miniszter hangsúlyozta az április 3-i magyarországi és szerbiai választások jelentőségét a jelenlegi két kormány jó együttműködésének folytatása szempontjából.

szerb-magyar határ
fejlesztés
Szijjártó Péter
Anđelka Atanasković
Budapest
megállapodás

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.