Ugrás a tartalomra

A többség támogatja a tartomány hagyományos szimbólumait

2016.09.07
21:50
A vajdasági parlamentben jelen levő pártok képviselőinek kijelentései szerint meglesz a kétharmados többség a tartomány hagyományos szimbólumainak elfogadásához a szeptember 15-én esedékes képviselőházi ülésen
A vajdasági parlamentben jelen levő pártok képviselőinek kijelentései szerint meglesz a kétharmados többség a tartomány hagyományos szimbólumainak elfogadásához a szeptember 15-én esedékes képviselőházi ülésen. Pásztor István tartományi házelnök, a VMSZ vezetője újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, hogy valamivel több, mint két éve fogadták el Vajdaság Autonóm Tartomány statútumát, amely meghatározza a jelképeket és a tradicionális szimbólumokat, illetve arra kötelezi a vajdasági parlamentet, hogy hozzon határozatot ezek használatáról, írja a Tanjug. „Mi most gyakorlatilag az elmúlt két évben elmulasztott feladatot pótoljuk. Nem vezetünk be semmi újdonságot, ami eddig lényegében ne lett volna, hanem csak meghatározzuk a pontos módját annak, hogyan kerülnek majd használatra a jelképek és a hagyományos szimbólumok a mindennapi életben” – fogalmazott Pásztor István, majd abbeli várakozásának adott hangot, hogy a vitát követően a képviselőknek legalább kétharmada megszavazza a határozatot. Az ellenzéki Demokrata Párt tartományi bizottságának elnöke, Miroslav Vasin közölte, hogy pártja még nem határozta meg a kérdéssel kapcsolatos álláspontját, mert szakértői és intézményes véleményekre várnak. Mint mondja: jelenleg nincs egységes álláspont arról, hogy melyek Vajdaság hagyományos szimbólumai. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) közlése szerint éppen azért nem szavazták meg már a statútumot sem, mert szerintük „nem elég a politikai akarat, sem a kétharmados többség” ahhoz, hogy valami hagyományosnak minősüljön. Ezzel szemben a Szerb Radikális Párt (SRS) szerint a javasolt hagyományos szimbólumok történelmi örökséget képeznek, s a hagyományon meg a heraldikán alapulnak. Továbbá a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) részéről is azt közölték, hogy kétségtelen: támogatni fogják a határozati javaslatot. A vajdasági parlament alkotmányjogi helyzettel foglalkozó bizottsága hétfő este fogadta el a tartomány jelképeinek és hagyományos szimbólumainak kinézetéről és használatáról szóló határozati javaslatot, és továbbította a képviselőháznak elfogadásra. (Vajdaság MA)
Vajdaság
szimbólumok
képviselőház

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.