Ugrás a tartalomra

Történelmi csúcson a Bundestag létszáma, hétszáznál is több képviselője lesz a német parlamentnek

2017.09.25
09:29
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
Minden korábbinál nagyobb létszámú szövetségi parlament alakul Németországban a vasárnapi választások után, az új Bundestagnak hétszáznál is több képviselője lesz.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson, de támogatottsága nagymértékben csökkent a négy évvel korábbi választáshoz képest. A szociáldemokraták vezetője, Martin Schulz elismerte a vereségét és bejelentette, pártja ellenzékbe vonul. A Bundestag harmadik számú ereje az AfD, vagyis a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak.       

Hétfő hajnalban a német választási biztos hivatala közzétette a Bundestag-választások előzetes eredményét is. Az eredményekből látszik a két nagy német párt visszaesése. A részvétel 76,2 százalékos volt, 4,6 százalékponttal magasabb, mint négy éve. Angela Merkel kancellár pártszövetségére, a CDU/CSU-ra a választók 33 százaléka voksolt, amely alapján 246 helyet szerzett a most 709 fős Bundestagban. A párt visszaesése a négy évvel korábbi választások fényében nagy, ugyanis 2013-ban Angela Merkel pártjára a szavazók 41,5 százalék voksolt.

"Mindenki jobb eredményre számított, de egy igen nehéz kormányzati ciklus után mégis a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra, és nélküle nem lehet kormányt alakítani. 12 év kormányzás után minden, csak nem magától értetődő, hogy egy párt a legerősebb erő marad" - értékelt Angela Merkel.

Az eddig nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD történelmi mélypontra süllyedt. A szociáldemokratáknak a szavazatok 20,5 százalékával csak 153 helye lesz a Bundestagban, 40-nel kevesebb, mint eddig.

"Nehéz és keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani" - mondta Martin Schulz, majd a párt listavezetője elismerte a vereséget, azonban nem mondott le, hanem bejelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul és határozottan kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét.

A harmadik erő az eddig parlamenten kívüli jobboldali populista és bevándorlásellenes Alternatíva Németországért lett, a szavazatok 12,6 százalékával, ami 94 képviselői helyet eredményezett a német szövetségi parlamentben

Régi-új párt a Bundestagban a piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt, amely visszaszerezte 2013-ban elveszített szövetségi parlamenti képviseletét, és frakciója 80 fős lesz. A Baloldal frakciója 5 fővel bővül az előző ciklushoz képest, és 69 tagból áll majd. Legkisebb frakciójuk a Zöldeknek lesz, de a baloldali irányultságú ökopárt is több képviselőt küldhet a Bundestagba, mint eddig, a frakció létszáma 63-ról 67-re emelkedik.

Az exit pollok alapján a kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerzett képviseletet.    

Németország
Bundestag
képviselők

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.