Ugrás a tartalomra

Továbbra is kiáll az őshonos kisebbségek mellett a magyar Országgyűlés

2021.04.28
14:55
2021.04.28
16:10
Forrás
Pannon RTV
Az Országgyűlés határozatban jelentette ki, hogy továbbra is kiáll a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés, és azon keresztül a külhoni magyar közösségek, valamint az EU lakosságának 10 százalékát kitevő őshonos nemzeti kisebbségek mellett.

A képviselők 157 igen szavazattal, egy nem ellenében hagyták jóvá a parlament nemzeti összetartozás bizottságának erről szóló javaslatát. A Ház határozatában mély megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság teljes egészében elutasította a Minority SafePack célkitűzéseit, amelyeket korábban az Európai Parlament is nagy többséggel elfogadott. A bizottság ezzel nem csak az EP támogató véleményét hagyta figyelmen kívül, hanem az európai polgárok akaratát is semmibe vette - tették hozzá.

A Minority SafePackről szóló országgyűlési határozat elfogadásáról online sajtótájékoztatót tartott Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, a törvényjavaslat előterjesztője. Az online sajtótájékoztatón mások mellett Vincze Loránt, RMDSZ-es EP-képviselő, a FUEN elnöke, a kezdeményezés operatív vezetője is részt vett. Pánczél Károly elmondta, a Európai Bizottság elutasítása után két út áll a kezdeményezők előtt: egy jogi és egy politikai.  „A polgári kezdeményezés sorsáról azt mondhatjuk el, hogy ez egy sikeres történet. Siker a polgári kezdeményezés mellett kiállók számára, siker a kezdeményezők számára, siker az aláíróknak, siker mindazok számára, akik kiálltak emellett az ügy mellett, ugyanakkor megfogalmaztuk, hogy egy kudarc, de ez a kudarc ez az Európai Bizottságé. Sőt, a szégyen is az Európai Bizottságé. Nem csak, hogy ezt az ügyet nem támogatták, hanem eleve az Európai Bizottság döntésképtelensége hitelteleníti a polgári kezdeményezések ügyét” - tette hozzá a  magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke.

Minority Safe Pack

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.