Ugrás a tartalomra

Továbbra is tüntetnek a szerbek Észak-Koszovóban

2023.06.16
13:15
2023.06.16
16:15
Forrás
Pannon RTV
Nemtetszésüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Leposavićba látogatott a pristinai önkormányzati miniszter, hogy találkozzon a többségében szerbek lakta község nemrégiben megválasztott albán nemzetiségű polgármesterével.

Mindeközben kamionsorok alakultak ki az adminisztratív átkelőkön Jarinjenál, Merdarenál és Končuljnál is, miután Pristina betiltotta a szerb áruk behozatalát Koszovóba. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kialakult helyzet miatt megbeszélésre hívta Aleksandar Vučić szerb elnököt és Albin Kurti koszovói kormányfőt Brüsszelbe.

A pristinai önkormányzati miniszter már péntek reggel megérkezett Leposavićba, hogy az ottani albán polgármesterrel találkozzon. A miniszter a koszovói rendőrség kiséretében tudott csak bemenni az épületbe. Az ott élő szerbek a KFOR által emelt kordonokat kikerülve az önkormányzat épületének bejáratát is elérték. Azt követelik, hogy a miniszter hagyja el a szerbek lakta önkormányzat hivatalát.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója folyamatosan tájékoztatja Miroslav Lajčakot, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottját az észak-koszovói történésekről. Petar Petković kijelentette, az, hogy Leposavićban tartózkodik az önkormányzati miniszter, csak egy újabb provokáció a koszovói fél részéről.

Albin Kurti koszovói kormányfő állandóan a feszültségkeltésen dolgozik, míg Szerbia semmi mást nem akar, csak békét és stabilitást - ezt nyilatkozta Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter kiemelte, a legfontosabb, hogy az észak-koszovói szerbek nyugodtan élhessék az életüket. Dačić reagált a három felfegyverzett koszovói rendőrrel kapcsolatos letartóztatásra is, akiket Közép-Szerbiában fogtak el, mert átlépték az adminisztratív vonalat. Hangsúlyozta, nem volt joguk átlépni a határvonalat, és ez súlyos bűncselekmény.

Ami a nemzetközi visszhangokat illeti, a szerb elnököt és a koszovói kormányfőt is meghívta a jövő heti brüsszeli tárgyalásokra Josep Borrell. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy az EU mindkét féllel és a KFOR-ral együttműködve igyekszik minél előbb megállapítani, hogy mi történt pontosan a koszovói rendőrség három tagjának letartóztatásakor. A szerb és a koszovói felet is higgadtságra szólítjuk fel - hangsúlyozta a főképviselő.

Peter Stano EU-s szóvivő is megszólalt a téma kapcsán. Hangsúlyozta, mindkét fél feladata, hogy dolgozzanak a mostani helyzet javításán.

Ami a nemzetközi visszhangokat illeti, a szerb elnököt és a koszovói kormányfőt is meghívta a jövő heti brüsszeli tárgyalásokra Josep Borrell. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy az EU mindkét féllel és a KFOR-ral együttműködve igyekszik minél előbb megállapítani, hogy mi történt pontosan a koszovói rendőrség három tagjának letartóztatásakor. Peter Stano EU-s szóvivő is megszólalt a téma kapcsán. Hangsúlyozta, mindkét fél feladata, hogy dolgozzanak a mostani helyzet javításán.

Peter Stano, EU-s szóvivő: „Addig is, mi arra sürgetjük mindkét felet, hogy ne csináljanak semmit, semmi olyan lépést vagy választ ne tegyenek, ami tovább súlyosbítaná a már meglévő feszült helyzetet. Továbbá ismét felszólítjuk mindkét felet a deeszkalációra. Gyorsan, sürgősen, és értelmes módon.”

Brüsszel továbbá Belgrádot és Prištinát is figyelmeztette, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely a feszültség további gerjesztéséhez vezethet.

Észak-Koszovó
tüntetés
Pristina
Josep Borrell
Albin Kurti

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.