Ugrás a tartalomra

Trump az ENSZ megreformálását szorgalmazza

2017.09.19
14:40
2024.03.19
08:36
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének reformja és hatékonyabb működése, az Európát sújtó migráció, a terrorizmus elleni világméretű harc és a világ államainak biztonságosabbá tétele van napirenden.

A szervezet ülésén Donald Trump is felszólal. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke előzőleg egy olyan konferenciát is összehívott, melyen a második világháború után alakult szervezet reformját szorgalmazó országok vettek részt.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke választási győzelme után először szólal fel az Egyesült Nemzetek Szervezetének képviselői előtt. A USA első emberének egyik kijelentése már a fő ülésnap előtti estén is nagy port kavart. Újságíróknak ugyanis azt nyilatkozta, hogy óriási lehetőségeket lát az ENSZ székházával szembeni épületben, a Trump toronyra gondolva kijelentésében. Elemzők szerint az amerikai elnök ezt a hasonlatot az ENSZ nélkülözhetetlen reformja kapcsán mondta.

Trump hétfőn egyébként olyan országok képviselőivel egyeztetett, akik aláírtak egy nyilatkozatot, amely a szervezet hatékony működése érdekében, reformok bevezetésére szólítja fel António Guterres főtitkárt. Donald Trump, elnök, Amerikai Egyesült Államok: „Támogatjuk azon törekvéseiket, hogy átvizsgálják az egész rendszert. Annak érdekében, hogy megtaláljuk a módját, hogy az ENSZ jobb, hatékonyabb legyen. Fejlesztések terén, irányításban, békefenntartásban és a biztonság megőrzésében.”

Abban többen is egyetértenek, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik legnagyobb problémája, hogy a tagállamok közötti ellentétek miatt jelenleg igen csekély a képessége a válságok megelőzésére, vagy megoldására, holott eredetileg éppen ezzel a céllal hívták életre a második világháború után.

Az Európai Unió képviselői is egyeztettek a metropolisban. A líbiai helyzetről és a terrorizmus megfékezéséről is szót ejtettek. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: „Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió számára Líbia prioritás. Nem csupán a migránsok áramlásához köthető, hanem a biztonságunkhoz is. Ám elsősorban a líbiai emberek biztonságához is köthető.”

A felek szerint a világszervezet az idén nehéz helyzetbe kerülhet, ha az első számú pénzelője, az Amerikai Egyesült Államok nyomására jövőre 600 millió dollárral csökkentenie kell a békefenntartásra szánt költségvetését.

ENSZ
New York
Donald Trump

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.