Ugrás a tartalomra

Tudnivalók kampánycsend idejére

2023.12.15
14:38
2024.04.17
13:33
Forrás
Pannon RTV
Pénteken 0 órakor kezdődött a kampánycsend Szerbiában, vasárnap ugyanis előrehozott köztársasági parlamenti, tartományi parlamenti és 65 helyen önkormányzati választást tartanak.

December 17-én a köztársasági választáson 6 500 165 választópolgár szavazhat összesen 8273 helyen, míg a tartományi választáson 1 669 734 nagykorú, cselekvőképes szerb állampolgár vehet részt. A katonák 36 szavazóhelyen, míg az ítéletüket töltők 29 szavazóhelyen voksolhatnak.

Aki külföldön él, és ott akar voksolni, annak korábban jelentkeznie kellett az adott ország valamely külképviseletén. Külföldön 31 ország 81 szavazóhelyen lesz lehetőség a voksolásra a korábban regisztráltaknak.

Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke, Szerbia: „Vasárnap összesen 8273 szavazóhelyiség nyílik meg. Ebből 29 szavazóhelyiséget nyitnak meg büntetőjogi szankciókat végrehajtó intézményekben, külföldön pedig 81 szavazóhelyiséget 35 országban, ez egyébként rekordszámú szavazatot jelenthet a külföldi szavazóhelyiségekben.”


A köztársasági parlament 250 helyéért 18 lista 2817 jelöltje, míg a tartományi parlament 120 helyéért 13 lista 1282 jelöltje indul. Ez mindkét esetben több mint tízszeres „túljelentkezést” jelent.

Kampánycsend tehát pénteken 0 órától vasárnap 20 óráig tart. Ez idő alatt a pártoknak és a jelölteknek nem szabad választási propagandát végezniük, vagyis nem tarthatnak nyilvános rendezvényeket, nem közölhetnek előzetes eredményeket és a médiában sem szabad arra buzdítaniuk az embereket, hogy válasszák az ő listájukat. Szabad viszont magára a voksolásra buzdítani, vagyis azt elmondani, hogy a szavazás fontos, mindenki járuljon az urnák elé.

A választások előtti kampánycsend pénteken 0 órától kezdődött – mondta el a szerbiai köztévében Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke.

„A törvény előírja, hogy a szavazás napja előtt 48 órán át, illetve a szavazás napján a szavazóhelyiségek bezárásáig tilos nyilvános összejöveteleken, az elektronikus és nyomtatott médiában közzétenni a választási eredmények értékelését, nyilvánosan bemutatni a képviselőjelölteket, programjaikat és hasonlókat. Ez a bejegyzett médiákra vonatkozik. Ami a közösségi oldalakat illeti, egyénileg mindent meg lehet tenni.”

A szavazóhelyeken, illetve azok 50 méteres körzetében nem szabad pártszimbólumoknak, plakátoknak megjelenniük. Kampánycsendsértésért pénzbüntetés róható ki. A szabály a pártokra és a médiára is vonatkozik, a szerbiai törvények azonban nem rendelkeznek a közösségi médiáról, így várhatóan ott pénteken sem áll le a politikai hirdetések és üzenetek megjelenítése.

A szavazóhelyeken tilos a mobiltelefon, a fényképezőgép és a kamera használata.

Minden választópolgár a lakhelye szerinti szavazóhelyen voksolhat vasárnap 7 és 20 óra között. Aki a választóhelyen tartózkodik még este nyolc órakor, az természetesen leadhatja szavazatát. A voksolásra felhívó értesítést már mindenkinek meg kellett kapnia, de az is szavazhat, aki nem kapott ilyen, ha tudja, hogy melyik szavazóhelyre kell mennie. Ha pedig nem tudja, akkor még leellenőrizheti az interneten a Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium oldalán, vagy felhívhatja a helyi választási bizottságot, annak pedig kötelessége utánanézni és tájékoztatni a választópolgárt.

Ahhoz, hogy valaki szavazhasson, igazolnia kell magát, ezt pedig Szerbiában kiállított személyigazolvánnyal vagy útlevéllel teheti meg. Miután a választópolgár a szavazóhelyen aláírta, hogy megjelent, a választási bizottság egy tagja a jobb kezének mutatóujját UV-lámpa alatt világító folyadékkal jelöli meg, hogy megakadályozhatók legyenek a visszaélések. Amennyiben a választópolgár nem engedi, hogy befújják az ujját, nem szavazhat.

A betegség vagy más miatt mozgásukban korlátozottak kérhetnek mozgóurnát a választás napján 11 óráig, akik pedig látássérülés vagy valamilyen korlátozottság miatt a szavazóhelyen meg tudnak jelenni, önállóan viszont nem tudják leadni voksukat, kérhetnek segítőt, aki ezt megteszi helyettük.

Szavazólap a köztársasági parlamenti választás esetében világos barackszínű lesz, míg a tartományi választásra vonatkozó szavazólap szürke. Nagy, A3-as, vagy A2-es lapokra kell számítani, hiszen Vajdaságban több nyelvűek ezek a lapok, így minden, az adott önkormányzatban hivatalos használatban lévő nyelven rajta kell, hogy legyen a listák neve.

kampánycsend

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.