Ugrás a tartalomra

Tüntetések a tálibok ellen

2021.08.20
11:45
2021.08.20
12:06
Forrás
Euronews, Szerbiai RTV
A szórványos megmozdulásokon a nemzeti zászlót lobogtatják, a tálib harcosok pedig ígéretük ellenére hevesen és agresszíven reagálnak.

Napok óta tüntetnek a tálibok ellen Afganisztánban. Az ENSZ egyik tisztviselője máris komoly élelmiszerhiányra figyelmeztetett, és szakértők szerint az országnak óriási szüksége lenne készpénzre is. Az Egyesült Államok ugyanakkor bejelentette, hogy a tálibok nem férhetnek hozzá az ország központi bankjának mintegy hétmilliárd dollárnyi pénzeszközéhez, amelyet az USA-ban őriznek. A Nemzetközi Valutaalap sem folyósítja támogatási programjának néhány napon belül esedékes újabb részletét. Bár a tálibok többször ígéretet tettek arra, hogy mérsékeltebb irányvonalat képviselnek, ebben kevesen bíznak.

Sokan a nők jogainak és az emberi jogok kiterjesztésére tett erőfeszítések eltörlésére számítanak, ezért igyekeznek elhagyni az országot. A NATO jelentése szerint eddig mintegy 18 ezer diplomatát és civilt evakuáltak Afganisztánból, beleértve szerb és magyar állampolgárokat is.

tálib
tüntetés
Afganisztán

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.