Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

Új intézkedéscsomagot jelentett be a gazdaság megsegítésére Vučić

2021.01.27
14:36
2021.01.27
17:34
Forrás
Szerbiai RTV
A világban igazi háború folyik a koronavírus elleni védőoltásokért, Szerbia pedig harcol, mondta Aleksandar Vučić a szerb közmédia műsorában. A szerb államfő új intézkedéscsomagot jelentett be a gazdaság megsegítésére.

Koronavírus elleni védőoltások és gazdasági intézkedéscsomag - egyebek mellett erről a két fő témáról beszélt Aleksandar Vučić kedd este a szerb közmédia műsorában. A szerb államfő szerint a világban igazi háború folyik a koronavírus elleni vakcinákért, Szerbia pedig harcol. Vučić elmondta, hogy májusban és novemberben minden állampolgár 30-30 eurót kap, a nyugdíjasokat pedig további 50 euróval támogatják. A szerb elnök négy részből álló új intézkedéscsomagot jelentett be a gazdaság megsegítésére, amelyek között szerepel a közvetlen támogatás a magánszektornak március 1-jétől, valamint a vállalkozók, a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése április 1-jétől. A teljes intézkedéscsomag 2,5 milliárd euró értékű.

Tanjug/Attila Balazs/MTI via AP

Szerbia elnöke először a koronavírus elleni vakcinákról szólva elmondta, az ország 6,5 ​​millió oltást rendelt meg és fizetett ki, de ezek nem érkeznek meg, mert szerinte a világon háború zajlik az oltásokért. Vučić közölte, találkozott Csen Bo kínai nagykövettel, akitől arra kapott ígéretet, hogy május előtt jelentős mennyiségű oltás érkezik az országba Kínából. A szerb államfő szerint az állam területén zajló immunizáció büszkeségre ad okot. Szerinte ez is azt mutatja, hogy Szerbia szervezetileg és az információs technológia terén is sokat fejlődött. „Lényegében csak Nagy-Britannia áll előttünk Európában a beoltottak számát tekintve, ez kivételes eredmény, és gratulálok Szerbia polgárainak ehhez, megérdemlik. A vakcinnációt a lehető legszervezettebben és a lehető legjobb módon szerveztük meg.”

TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bs

A szerb államfő új intézkedéscsomagot jelentett be a gazdaság megsegítésére. Májusban és novemberben minden állampolgár 30-30 eurót kap, a nyugdíjasokat pedig további 50 euróval támogatják - fejtette ki Vučić. Emellett az állam közvetlen támogatást nyújt a magánszektornak március 1-jétől, a vállalkozók, a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése pedig április 1-jétől kezdődik. Egy másik intézkedés szerint az utasszállító vállalatok is támogatásban részesülnek, autóbuszonként 600 eurót kapnak. Az állam továbbá 500 millió euróval bővíti a garanciarendszert is. „Az első intézkedés a magánszektor közvetlen támogatása, ami borzasztóan fontos a koronavírus idején, elgondolkodtunk azon, hogyan hajtsuk ezt végre, és végül döntöttünk. Először is, ha eljutunk a három minimálbérig, háromszor a minimálbér 50 százalékát kifizetjük, március 1-től indulnánk, és április 1-től elkezdnénk kifizetni. A vállalkozók, a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak háromszor fizetnénk ki a minimálbér 50 százalékát. Van még egy dilemma nálunk, hogy ez a nagyvállalatokkal működne-e.”

Vučić a műsor végén elmondta, hogy a kínai gyártmányú vakcinát szeretné felvenni. Mint mondta, ha az első körben a szerbiai lakosok 10-12 százaléka kaphatja csak meg az oltást, ő nem szeretne kiváltságos helyzetben lenni másokhoz képest.

Aleksandar Vučić
koronavírus elleni védőoltás
vakcina
védőoltás
gazdasági intézkedéscsomag
válságkezelés

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.