Ugrás a tartalomra

Új otthon több mint 700 bosznia-hercegovinai és horvátországi menekültnek

2023.08.23
14:33
2023.08.23
16:22
Forrás
Pannon RTV
250 újonnan épült lakás kulcsait adta át Aleksandar Vučić bosznia-hercegovinai és horvátországi menekülteknek.

2028-ig meg kell oldani a fennmaradó csaknem 9 ezer elüldözött család lakhatási problémáját - mondta a szerb elnök az ünnepélyes átadón. Az eseményen jelen volt mások mellett Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségvezetője is.

250 család, 724 ember - ennyien költözhetnek új otthonba a bosznia-hercegovinai és horvátországi menekültek közül - ismertette az adatokat a szerb államfő. Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy még nem minden a kilencvenes években otthonukból elüldözött család lakáskérdése oldódott meg. Összesen még 8860 család vár megfelelő életkörülményekre.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „2028 végéig, arra kérem a szerb kormányt, a Menekültügyi Főbiztosságot, valamint Belgrád Önkormányzatát - ehhez körülbelül 200 millió eurót kell befektetni - hogy ezek az emberek tetőt kapjanak a fejük fölé. Hogy ezáltal legyen biztonságos és boldog jövőjük itt, Szerbiában, amit mindennél jobban szeretnek.”

A politikus köszönetet mondott az európai partnereknek is, akik támogatták az új lakások megépítését.

Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségvezetője is szólt a családokhoz, akik közül néhánynak ő adta át a lakáskulcsokat.

„Az önök életében ma egy új szakasz kezdődik. Ettől a naptól kezdve tető lesz a fejük felett, és remélem, hogy az új otthonuk melegséget és biztonságot nyújt majd, amit megérdemelnek. Biztos vagyok benne, hogy ezekben az otthonokban új és boldog emlékeket fognak létrehozni maguknak és gyermekeiknek egyaránt.”

A szerb államfő újságíró kérdésre válaszolva elmondta, Szerbia határozottan ellenezte az Athénban aláírt közös nyilatkozat első változatában lévő, az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos álláspontot. Ezt egyébként végül ki is vették a deklarációból.

„A nyomás természetesen mindennapos. Nem tudom, mi a nagy hír ebben. Minden nap arra kérnek, hogy vezessünk be szankciókat Oroszországgal szemben, minden nap. Az elmúlt másfél évben egyetlen nap sem telt el anélkül, hogy valaki meg ne kérdezett volna, valaki ne mondta volna, hogy Szerbiának ideje változtatni a politikáján, hiszen ez már másfél éve tart. Minden nap ezt nézem, és ezt hallgatom.”

Aleksandar Vučić a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatokról szólva elmondta, sürgeti, hogy hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését, az emberekre ugyanis szörnyű nyomás nehezedik Észak-Koszovóban. Athénban pedig ennek ellenére senki sem hívta fel Albin Kurti koszovói miniszterelnök figyelmét arra, hogy változtasson az ott élő szerbek iránt tanúsított hozzáállásán.

Bosznia-Hercegovina
horvátroszág
menekült
Emanuele Giaufret
Európai Unió
küldöttségvezető

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.