Ugrás a tartalomra

Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

2017.08.29
13:53
2024.03.19
08:50
Forrás
MTI, 444.hu
Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, amely 1180 kilométerre a második legnagyobb japán szigettől, Hokkaidótól keletre, három részre szakadva csapódott a tengerbe átrepülve az ország felett.

A magyar idő szerint hétfő éjjel kilőtt rakétáról már az első hírügynökségi jelentések is azt állították, hogy Japán irányába lőtte ki az észak-koreai rezsim, azóta ezt hivatalosan is megerősítették: a ballisztikus rakéta átrepült Japán északkeleti része felett, és a Csendes-óceánba csapódott.

A tokiói vezetés működésbe hozta riasztórendszerét és figyelmeztette a térség prefektúráit a veszélyre. Az NHK japán közszolgálati tévé arról számolt be, hogy nincs jele károknak. Japánban ugyanakkor ideiglenesen leállították a Sinkanzen szuperexpresszvonat közlekedését. A rakétaindítás azonban nem befolyásolta a légi közlekedést.

A japán védelmi erő nem tett kísérletet arra, hogy megsemmisítse a rakétát, amely 1180 kilométerre a második legnagyobb japán szigettől, Hokkaidótól keletre, három részre szakadva csapódott a tengerbe.

Szuga Josihide tokiói kormányszóvivő kijelentette:"Példa nélküli az eset, komoly és súlyos veszélyt jelent (Japánra nézve)". Hozzátette, hogy a tokiói kormány nagyon határozottan tiltakozott a történtek miatt Phenjannál. Mint mondta, a rakétaindítás az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatainak megsértését jelenti. Tokió Washingtonnal és Szöullal, valamint más érintett országokkal szorosan együttműködve fogja kidolgozni a választ. Hozzátette, kérték az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását. A testület már kedd este megvitatja a történteket.

A rakéta kilövése után 40 perces telefonbeszélgetést folytatott Abe Sinzo japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök. Trump elmondta, hogy száz százalékig Japán mellett állnak, és Abe elmondása szerint az amerikai elnök kitért arra is, hogy erősen elkötelezettek amellett, hogy megvédjék Japánt. A miniszterelnök szerint a nemzetközi közösségek fokozódó nyomása lehet a válasz erre a lépésre. A kilövést példa nélküli, súlyos fenyegetésnek nevezte.

A rakéta típusa egyelőre nem ismert, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága és az amerikai hadsereg vizsgálja a rakétaindítást.

Észak-Korea
rakéta
Japán
Donald Trump

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.