Ugrás a tartalomra

Újabb egyezmények Kínával

2019.04.12
17:12
2019.04.12
19:14
Forrás
Pannon RTV
További egyezményeket írt alá a szerb delegáció Kínával a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcson Dubrovnikban, és hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó szerződéseket.

Szerbia két egyezményt ír alá az infrastruktúra területén. Peking nyolc évvel ezelőtt kezdte megerősíteni jelenlétét Európában az Egy övezet, egy út projekten keresztül. Ebben a kezdeményezésben Szerbia is részt vesz infrastrukturális és energetikai projektekkel. A horvátországi egyeztetésen a magyar miniszterelnök is részt vett.

Több kínai befektető is érkezett az elmúlt időszakban Szerbiába. Az eddig megvalósult, a még folyamatban lévő és a jövőben tervezett kínai befektetések összértéke 10 milliárd euró. A két ország közötti együttműködés hónapról hónapra erősebb - mondta Ana Brnabić a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcson Dubrovnikban. A szerb kormányfő Li Ko-csianggal, Kína miniszterelnökével tárgyalt. Ana Brnabić kiemelte:

„Leszögeztük, hogy a politikai, a gazdasági, az oktatási és a kulturális együttműködésünk nagyon aktív. Gazdasági értelemben, erről beszéltünk a legtöbbet, csak az elmúlt hetekben valóban több nagy kínai befektetés valósult meg, ahol lehelyezték az alapkövet, mint a Shandong Linglong Nagybecskerekben. Ez egy nyolcmilliós befektetés 1200 új munkahellyel.”

A szerb delegáció tagjaként Aleksandar Antić bányászati és energetikai miniszter (SZPSZ), valamint Zorana Mihajlović építésügyi- és infrastrukturális miniszter (SZHP) is részt vett a fórumon. Az építésügyi miniszter kiemelte, Kína és Szerbia együttműködése a találkozóval csak tovább erősödött. Zorana Mihajlović aláhúzta:

„Ma két memorandumot írok alá. Egyik az Újbelgrád és Surčin közötti részre vonatkozik. Tehát gyakorlatilag ez a 11-es közlekedési folyosó része, ami nagyon fontos, ha valóban hatékonyan akarjuk használni a 11-es közlekedési folyosót.”

Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

A fórumon Orbán Viktor bejelentette, hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó építési szerződéseket. Ez a folyosó kínálja majd a leggyorsabb szállítási útvonalat Kína és Európa nyugati fele között – közölte a magyar miniszterelnök.

Dubrovnik
Kína
vasút
Orbán Viktor

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.