Ugrás a tartalomra

Újabb félmillió kínai vakcina érkezik Szerbiába

2021.02.09
13:38
2021.02.09
15:19
Forrás
Pannon RTV
Online megbeszélést tartottak ma Kína, valamint a kelet-közép-európai országok vezetői. Az eseményen részt vett Szerbia részéről Aleksandar Vučić államfő és Siniša Mali pénzügyminiszter is.

Hszi Csin-ping szerint országának és a kelet-közép-európai országoknak meg kell erősíteniük az egymás közötti kommunikációt és meg kell határozniuk a jövőben együttműködés menetét. Ez lehet ugyanis az alapja a gazdasági és társadalmi fellendülésnek a koronavírus-járvány utáni időszakban - magyarázta a kínai elnök. Az egyeztetést a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés részeként tartották meg.

Holnap félmillió adag kínai vakcina érkezik Szerbiába - jelentette be a szerb államfő a mai sajtótájékoztatóján, a Kína–Kelet-Közép-Európa-csúcstalálkozót követően. Aleksandar Vučić a további szállítmányokról is beszélt: Szerbiába még februárban Pfizer, AstraZeneca és Szputnyik V oltás is érkezik, vagyis folytatódhat a lakosság tömeges oltása. Európában továbbra is az elsők között vagyunk a beoltottak arányát tekintve, mindenki elismeri a munkánkat - magyarázta Vučić.

Szerbia lakosai az eUprava oldalon választhatják ki, melyik gyártó oltóanyagát szeretnék felvenni. A kínálat már a gyakorlatban is egyre nagyobb. A legtöbb a kínai Sinopharm vakcinából van, ebből holnap további 500 ezer adag érkezik, ami 250 ezer embernek elég. Emellett már megérkezett 50 ezer adag, első dózisú orosz Szputnyik V vakcina is, melyek második adagja a következő 15 napban várható. Február végéig 88 ezer Pfizer-BioNTech, valamint 125-150 ezer adag AstraZeneca vakcina is jön.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbiában egymillió beoltott és revakcinált ember lesz. Ez azt jelenti, hogy az ország összesen kétmillió adag oltást szerzett be február végéig. Ez óriási munkáról és törekvésről tanúskodik.”

Szerbia továbbra sem kapott egyetlen oltást sem az Európai Unió Covax programjának keretében, ennek ellenére Európában a vezető országok között vagyunk az oltási arány tekintetében - emlékeztetett Vučić. A Kína–Kelet-Közép-Európa-csúcstalálkozón több ország is elismerően szólt Szerbia teljesítményéről.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Orbán Viktor magyar miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország megadta az engedélyt a kínai Sinopharm oltásnak, és a következő napokban ők is, mint európai uniós ország, megkapják az első szállítmányokat. Az országunknak különösen fontos, hogy többen is elismerően szóltak Szerbiáról a kiváló szervezésért és leleményességért a vakcinák beszerzésében és a lakosság beoltásában.”

Vučić az újabb gazdasági intézkedésekről is beszélt, melyek célja a járvány negatív hatásainak enyhítése. A vállalkozások minden munkavállaló után háromszor fél minimálbért kapnak, az államfő pedig azt javasolta, hogy az idegenforgalommal foglalkozók esetében további támogatás is legyen.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Megkértem Siniša Mali pénzügyminisztert és Ana Brnabić kormányfőt, és ők egyet is értettek, hogy mint ágazati segítség, az idegenforgalomban dolgozók, az ügynökségek, a szállodák működtetői, az idegenvezetők kapjanak további egy teljes minimálbért. Ez 40 százalékkal nagyobb segítség, mint a többi vállalkozónak.”

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Szerbia aláírta a szerződést egy kínai vállalattal a szennyvízelvezető hálózat kiépítésére vonatkozóan 65 község területén. Az államfő azt is elmondta, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping, megerősítette szerbiai látogatásának szándékát.

Sinopharm
koronavírus elleni védőoltás
koronavírus
Aleksandar Vučić
Pfizer-BioNTech vakcina
Pfizer-BioNTech
Pfizer-féle vakcina
Pfizer-védőoltás
Szputnyik V vakcina
Szputnyik V

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.