Ugrás a tartalomra

Újabb személyt tartóztattak le Leposavićban

2023.06.19
10:27
2023.06.19
16:29
Forrás
Szerbiai RTV
A kora reggeli órákban a házából kilépve fogták el a szerb nemzetiségű U. V.-t, és Priština irányába vitték. A koszovói rendőrség tájékoztatása szerint azzal gyanúsítják, hogy részt vett az újságírók elleni támadásban.

Ismét letartóztattak egy szerb nemzetiségű személyt a koszovói Leposavićban. A koszovói rendőrség tájékoztatása szerint U.V.-t azzal gyanúsítják, hogy részt vett az újságírók elleni támadásban. Ez már a hetedik letartóztatás Észak-Koszovóban a községek erőszakos elfoglalásának kísérlete után kialakult incidens óta. Az ottani szerb lakosság délután tiltakozó felvonulást szervezett a letartóztatások és a koszovói rendőrség szombati erőszakos magatartása miatt. A szerb árubevitelt tiltó szabályozás továbbra is érvényben van, így a kamionsorok hossza sem csökkent a szerb-koszovói közigazgatási pontokon.

A 28 éves Uroš Vukašinovićot a kora reggeli órákban munkába induláskor tartóztatták le. Jelenleg a dél-mitrovicai rendőrállomáson tartózkodik. Védőügyvédje, Nebojša Vlajić arról tájékoztatott a Kosovo onlajn felületen keresztül, hogy védencét azzal vádolják, hogy részt vett június 16-án, pénteken az állítólagos, albán újságírók elleni támadásban Leposavićban. Korábban ugyanezzel a gyanúval tartóztatták le Nemanja Vlaškovićot és Dalibor Spasićot is. A letartóztatások miatt, és azért, mert a koszovói rendőrség különleges alakulata szombaton megvert egy kiskorú testvérpárt Zvečan közelében, ma délután az észak-koszovói szerbek ismét kivonultak az utcákra.

Leposavićban a községháza épülete előtt gyülekeztek a polgárok, hogy békés tiltakozással fejezzék ki elégedetlenségüket. A polgárok transzparenseikre a következő üzeneteket tüntették fel szerbül és angolul: „Ez a mi földünk”, „Stop a Kurti-féle erőszaknak”, „Ne verjétek a gyerekeinket”, „A szerbek békét akarnak”. A polgárok követelik a letartóztatott szerbek szabadon engedését. A KFOR megerősítette jelenlétét Leposavićban, helikopterrel is megfigyeli a területet.

A NATO felszólítja a szemben álló feleket, hogy akadályozzák meg a helyzet eszkalálódását, és térjenek vissza a dialógushoz az Európai Unió közvetítésével. A KFOR továbbra is megteszi a szükséges intézkedéseket a biztonság fenntartása érdekében – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Berlinben.

Az EU elvárja Aleksandar Vučić szerb elnöktől és Albin Kurtitól, a prištinai ideiglenes intézmények miniszterelnökétől, hogy előfeltételek nélkül tegyenek eleget Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felkérésének, és vegyenek részt az észak-koszovói válság kapcsán tervezett ülésen - jelentette ki Peter Stano uniós sajtószóvivő. Hozzátette, az ülés időpontját még azért nem határozták meg, mert a felek eddig nem erősítették meg részvételüket

Koszovó
Leposavić
letartóztatás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.