Ugrás a tartalomra

Újra blokád alá vonták a lengyel-ukrán határátkelőket a lengyel gazdák

2024.02.09
18:39
2024.02.09
18:50
Forrás
hirado.hu
Újra blokád alá vonták a lengyel-ukrán határátkelőket, és lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon is az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák.

A tiltakozók nem engednek át a határon egyetlen teher- és személyautót sem, kivételt csak a humanitárius és katonai segélyszállítmányok képeznek – mondta az egyik szervező. Hozzátette, a blokád március 10-ig folytatódhat, de legalább addig fog tartani, amíg az Európai Bizottság és a lengyel kormány „nem alakít ki megfelelő mechanizmusokat.

Bejelentések szerint a pénteki forgalomlassítás a főutak mintegy 300 pontját érinti, köztük a kelet-nyugati irányú A2-es autópálya egyik szakaszát a közép-lengyelországi Mazóviai vajdaság területén.

A gazdák péntek reggeltől több nagyvárosban is tiltakoznak, köztük Gdansk, Wroclaw, Rzeszów és Poznan vajdasági hivatalainak székháza előtt.

Péntek délután a tiltakozásról beszámoló, PolandFarmer nevű X-oldalon közölték: a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz városában a gazdák a vajdával akartak találkozni, de a rendőrség könnygázt vetett be ellenük. A bydgoszczi rendőrség szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: könnygázt azért kellett alkalmazni, mert a tüntetők erőszakkal próbáltak meg bejutni a vajdasági hivatalba. A tiltakozók küldöttségét később beengedték az intézménybe.

A kelet-lengyelországi Borkówban Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes, az előző kormány idején megtartott gazdatiltakozások vezetője találkozott a gazdákkal, ők azonban kifütyülték.

A lengyel gazdák november végétől január elejéig a medykai határátkelőnél már tartottak hasonló tiltakozó akciót, amellyel az akkoriban több határátkelőn folytatott fuvarozói sztrájkhoz csatlakoztak. Országos forgalomlassító tiltakozó akciót a gazdák január 24-én is tartottak.

blokád
gazda
lengyel-ukrán
határátkelő
Európai Unió

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.