Ugrás a tartalomra

Ülésezett a Vajdasági Parlament (videó)

2017.05.23
16:43
A közegészségügy aktuális kérdéseit és a Vajdasági Fejlesztési Alap munkájáról szóló jelentést vitatták meg
A közegészségügy aktuális kérdéseit és a Vajdasági Fejlesztési Alap munkájáról szóló jelentést vitatták meg. Az ellenzék felhívta a figyelmet az ivóvíz fokozott minőségi ellenőrzésének fontosságára valamint arra, hogy az egészségügyben tervezett újításokat ne csupán az újvidéki székhelyű intézményekre terjesszék ki. Az illetékes tartományi parlamenti bizottságok jelentései alapján a tartományi képviselők az ülésen megvitatták az egészségügyben tervezett újításokat. TV-parlament 2 -S Bagi Boján, tartományi képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „Valójában egy olyan információs rendszer épüljön ki Vajdaságban, ahol a fertőző és nem fertőző betegségeknek a regisztere ki fog bővülni, és olyan naprakész információkat tudunk kapni, amelyek elősegítik a fertőző és nem fertőző betegségek elleni harcot.”



Az ellenzék is támogatja a javaslatokat, amelyek az egészségügyre vonatkoztak, de vannak észrevételei a központosított rendszerre vonatkozóan. Csonka Áron, tartományi képviselő, Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége: „Nemcsak a klinikai központban kellene ezekre a jelenségekre odafigyelni, hanem ezeket ki kellene terjeszteni már kórházakra is, így például a Zentai Közkórházra is, vagy pedig a zombori kórházra, ahol tömegesen jelentkeznek az emberek, hatalmasak a sorok és rengeteget kell várakozni, és sajnos elmaradott műszerekkel dolgoznak.” TV-parlament 3 -S A másik napirendi ponttal, a Vajdasági Fejlesztési Alappal kapcsolatban is volt észrevétele az ellenzéknek. Đurađ Jakšić, tartományi képviselő, Szerb Radikális Párt: „A Vajdaság Fejlesztési Alap 2016-ban 50 millió dinárt, illetve 400 ezer eurót költött el, miközben az említett alap munkájának hatékonysága elhanyagolható.” A Szerb Haladó Párt a napirendi pontok helyett inkább az Alkotmánybíróság május 22-i döntését tartotta fontosnak véleményezni, miszerint a Vajdasági Tudományos Akadémia megalapítása ellentétben áll Szerbia Alkotmányával. TV-parlament 4 -S Milenko Jovanov, tartományi képviselő, Szerb Haladó Párt: „Ez azt jelenti, hogy Szerbia Alkotmánybírósága megerősítette azt, amiről mi a kezdetektől beszéltünk, miszerint a Vajdasági Tudományos Akadémia létezése ellentétes Szerbia Alkotmányával és a közintézményekről szóló törvénnyel.” Ami az egészségügyet illeti, szó volt még az onkológiai osztályok műszaki felszereltségéről és a káderállományban mutatkozó hiányról is, amelyek tekintetében mind a kormánypártok, mind az ellenzék szerint sürgős megoldásokra van szükség.
ülés
vajdasági parlament

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.