Ugrás a tartalomra

Uniós segély Szerbiának

2020.04.24
14:44
2020.04.24
17:41
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Unió 93 millió eurós segélyt ajánlott Szerbiának a koronavírus-járvány elleni küzdelemre.

Ebből 15 milliót sürgős orvosi célokra szánnak, míg a maradék összeget a gazdaság fellendítésére kell fordítani. Aleksandar Vučić szerb elnök köszönetet mondott az Uniónak a koronavírus-járvány során nyújtott mindennemű segítségért. Az EU-tagállamok nagyköveteivel folytatott találkozót követően hozzátette: Szerbia folytatja útját az Európai Unió felé, az EU pedig továbbra is fontos gazdasági partnere az országnak. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Fontos, hogy az unió erős lépéseket hozzon, hogy gazdasága felépüljön, hiszen ez Szerbiát is nagyban érinti - mondta Aleksandar Vučić. Szerbia hálás a pénzsegélyért az Európai Uniónak és az előző időszakban demonstrált szolidaritásért. Nem csak most amikor a koronavírussal harcolunk, hanem a 2014-es árvíz idején is segítséget kaptunk, ezért Szerbia is, ha tud segít: „Felajánlottuk a segítségünket, mivel jelenleg a szükségesnél több védőfelszerelésünk van, sőt jelenleg valamennyivel több lélegeztetőgép is, mint amire szükségünk van. Amennyiben az Európai Unió bármely tagjának szüksége van ezekre, mi készen állunk, hogy ezt leszállítsuk 12 óra alatt.”

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Szerbia egy olyan európai úton halad, amely erősebbé és biztonságosabbá teszi az országot - hangsúlyozta Sem Fabrizi az EU küldöttség vezetője, aki szintén részt vett a mai találkozón. A politikus kiemelte: Szerbia egészségügyi rendszere és a járványügyi intézkedések átmentek a teszten: „Ez nem csak egészségügyi kérdés volt. Mindannyian meglepődtünk a krízis mértékén, valamint a reagálás szükségességén. Több ezer európai uniós állampolgár tartózkodott Szerbiában és szerb állampolgárok az Európai Unióból haza kellett, hogy térjenek. Fantasztikus munkát végeztek el, köszönve részben a külügyminisztériumnak és részben a határrendészetnek, a rendőröknek, a reptéri alkalmazottaknak, mindenkinek, aki segített abban, hogy több ezer ember hazatérhessen.”

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

A 93 millió eurós segélyből melyet a gazdaság fellendítésére szánnak a kis és közepes nagyságú vállalatok is részesednek majd - emelte ki Fabrizi.

Európai Unió
Aleksandar Vučić
Sem Fabrizi

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.