Ugrás a tartalomra

Úton Európa felé, merre tovább, Nyugat-Balkán?

2022.03.20
11:18
2022.05.18
19:33
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak tegnap beszélgetést Deli Andor európai parlamenti képviselővel Óbecsén.

A péterrévei származású politikus szerint az integrációs folyamatok során előrelépés az eddigi magyarországi és szerbiai politikai erőviszonyok folytatásaként lehetséges.

Telt ház volt szombaton az óbecsei Than Emlékházban megtartott beszélgetésen, ahol a Nyugat-Balkán uniós csatlakozási esélyei szerepeltek napirenden. Az est meghívott vendége a péterrévei származású Deli Andor EP-képviselő volt, de jelen volt Kovács Elvira, a szerb parlament Integrációs Bizottságának elnöke is, aki szerint a Vajdasági Magyar Szövetség aktív résztvevője volt az elmúlt években Szerbia uniós csatlakozási folyamatainak, és ezt a munkát a jövőben is szeretné folytatni. Kovács Elvira, parlamenti képviselőjelölt, Vajdasági Magyar Szövetség: „Úgy gondoljuk, hogy a vajdasági magyarság számára rendívül fontos, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen, a választási programunk hangsúlyos eleme az uniós közeledés, az uniós forrásokhoz való hozzáférés, és az, hogy az új módszertannak köszönhetően valóban méltányosabban osztályozzák a reformokat, és Szerbia gyorsabban haladjon ezen az úton.”

Deli Andor szerint is Magyarországon és Szerbiában egyaránt fontos lenne a folyamatosság biztosítása, mert ez szavatolja a két nép között történelmi csúcson lévő kiváló kapcsolatok és az uniós integrációs folyamatok folytatását is. Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Én személyesen mindig arra törekedtem, hogy a szerb bővítést és a nyugat-balkáni térség egészének a bekapcsolását promotáljam az Európai Parlamentben. Természetesen ehhez sokszor hiányoznak a partnerek, nagyon sok képviselőtársam sajnos a bővítés-szkeptikus oldalon van. Nagyon nehéz áttörni a falakat, megértetni velük, hogy e térség, e országok, e népek nélkül Európa nem lehet teljes, mert Európa csak akkor lesz erős a világban - és látjuk, hogy a világ rendszere recseg-ropog. Európa csak akkor lehet erős, ha egységes lesz. Ez az egység nem létezhet a nyugat-balkáni térség nélkül.”

A beszélgetést Ternovácz István újságíró vezette.

Európai Unió
Nyugat-Balkán
Deli Andor
Kovács Elvira
Óbecse

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.