Ugrás a tartalomra

Vajdaság 2024. évi költségvetése 108,4 milliárd dinár

2023.10.27
17:17
Forrás
Közlemény
Elfogadta a tartományi kormány a 2024-es vajdasági költségvetés tervezetét.

A büdzsét 108,4 milliárd dinárban határozták meg. A költségvetési hiányt 12,45 milliárd dinárra, az összbevétel 13,1 százalékára tervezik. A 2024-es költségvetési évben újabb jelentős beruházásokat terveznek, köztük egy nyilvános garázs építését és a kamenicai intézet átfogó külső rendezését, amely 3,3 milliárd dinár értékű projekt, megvalósítását hároméves finanszírozási ciklusban tervezik, 2024-re pedig 500 millió dinárt irányoznak elő a költségvetésben. 200 millió dinárral finanszírozzák a Tüdőbeteg-intézet Allergológiai, Obstruktív Tüdőbetegségek és Légúti fertőzések Klinikájának átalakítását is. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium új épületének megépítését is tervezik – 85 millió dinárból, valamint a kamenicai Rendőri Alapképzési Központ komplexumában nyitott sportpályákat – 300 millió dinárból. Fontos megkezdett projektek folytatását is tervezik, például a Vajdasági Egyetemi Klinikai Központon belüli létesítmények rekonstrukcióját. Folytatódik a közlekedési infrastruktúra, valamint az oktatási intézmények és a szociális védelmi, kulturális és sportintézmények infrastruktúrájának megerősítése. Beruházásra kerül sor ivóvíz-előállító üzemekben is. Törökkanizsa község lakott területein lévő utak helyreállítására, majd Fehértemplom főutcájának rekonstrukciójára és bővítésére is biztosítottak forrásokat, továbbá az újvidéki diákétterem építésére, a csúrogi Elmebetegek Otthona épületegyüttesének rekonstrukciójára és építésére. Folytatódik a helyi önkormányzatok támogatása az ipari övezetek rendezése kapcsán. A javasolt költségvetés megtartotta a szociális és születésserkentő intézkedések finanszírozásának szintjét. A tervek szerint 2024 januárjától havi 25 ezer dinárra emelkedhet az anyasági segély névleges összege a harmadik vagy negyedik gyermeküket világra hozó vajdasági munkanélküli anyáknak. A harmadik gyermek után havi 16 000, a negyedik után 24 000 dinárt különítenek el erre a célra az országos költségvetésből, tíz évre. 

Vajdaság
büdzsé

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.