Ugrás a tartalomra
FoNet

Vajdasági témáról vitáznak a szerb parlamentben

2019-03-20
16:45
2019-03-21
06:50
Forrás
Pannon RTV
A Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényjavaslatról és a tartományra vonatkozó határozatról vitáztak ma a szerb köztársasági képviselőház ülésén.

A törvényjavaslatokat a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői terjesztették elő. A szerb kormány számára ez a javaslat elfogadhatatlan.

A szerb kormány is tárgyalt Vajdaság pénzeléséről szóló törvényjavaslatról. A kormány azonban nem fogadta el a javaslatot, amelyet Vajdasági Szociáldemokrata Liga terjesztett be. A javaslat ennek ellenére napirendre került a szerb parlamentben. Nenad Čanak, a Liga elnöke felszólalásában kiemelte, a szerb kormány nem tiszteli az ország alkotmányát, ugyanis az említett törvényt már 2008-ban el kellett volna fogadni.

Nenad Čanak, elnök, Vajdasági Szociáldemokrata Liga: „Ha nem jó a törvény, nincs semmi ellenvetésem, hozza meg a kormány a sajátját, terjessze elő a kormány, terjessze elő a kormányzó többség. Avatkozzon be a többség módosításokkal, csak történjen végre valami, mert már több mint tíz éve nem történt semmi sem.”

A szerb kormány és a Szerb Haladó Párt számára elfogadhatatlan a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényjavaslat - mondta Aleksandra Tomić, a Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti képviselője.

Aleksandra Tomić, parlamenti képviselő, Szerb Haladó Párt: „A finanszírozás részleges megoldása és újraelosztása Vajdaság Autonóm Tartományban a hatáskörök úgynevezett decentralizációja jegyében egyszerűen nem elfogadható.”

A haladók mellett a Szerb Szocialista Párt és a Szerb Radikális Párt is elutasítja a vonatkozó törvénytervezetet.

Pásztor Bálint a VMSZ-DCSP képviselőcsoport frakcióvezetője is felszólalt a parlamenti vita során. Hangsúlyozta, a VMSZ álláspontja 2006, a jelenleg hatályban lévő alkotmány elfogadása óta változatlan Vajdaság pénzelését illetően. Hozzátette: „Mi azért szállunk síkra, hogy a parlament illetve a kormány tartsa tiszteletbe az alkotmányt, amelyben az szerepel, hogy 2008 végéig el kell fogadni a tartomány pénzeléséről szóló törvényt, valamint a tartományt a köztársasági költségvetés hét százaléka illeti meg, illetve ennek az összegnek a három hetedét nagyberuházási projektumokra kell szánni. Éppen ezért mi, igennel fogunk szavazni a Vajdasági Szociáldemokrata Liga törvényjavaslata elfogadása vonatkoztatásában.”

Pásztor Bálint hozzátette, támogatják a Liga javaslatát, habár a szöveg nem tőlük származik, hanem a Tartományi Parlament dolgozta azt ki. Kiemelte, egyértelmű, hogy továbbra sincs meg a politikai akarat a törvény elfogadásához.

szerb parlament

Most

13:37, Frissítve: 13:45

Ünnepi kavalkád a piacon

A hagyomány szerint az ortodox nagypénteken egyedül a húsvéti előkészületek engedélyezettek, amit megérezhetett mindenki, aki kilátogatott ma a szabadkai Tejpiacra.
12:50, Frissítve: 13:34

Ünnepi ügyeletek

Munkaszüneti nap van ma Szerbiában az ortodox húsvéti ünnepek miatt. A közvállatok és intézmények többsége ügyeletet tart. Ez hétfőre is vonatkozik

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.