Ugrás a tartalomra

Vajon eldől-e az első körben, ki lesz az elnök?

2017.03.27
12:03
Hajrájába jutott a szerbiai elnökválasztás, vasárnap az urnák elé járul az ország, hogy az elkövetkező öt évre köztársasági elnököt válasszon
Hajrájába jutott a szerbiai elnökválasztás, vasárnap az urnák elé járul az ország, hogy az elkövetkező öt évre köztársasági elnököt válasszon. Amennyiben az első körben egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok 50 százalékát, április 16-án, a második körben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül választhatunk. A Faktor plus közvéleménykutató intézet legfrissebb felmérése szerint továbbra is Aleksandar Vučić a legnépszerűbb elnökjelölt a vásárnap esedékes választáson. A jelenlegi kormányfőre a jogosultak 53,3 százaléka szavazna, ami eldöntené a köztársasági elnök személyét már az első körben. Vučić után a népszerűségi lista második helyén a volt jogvédő, Saša Janković áll 15,1 százalékkal, ami négy százalékkal magasabb a múlt heti állásnál. Őket követi Vuk Jeremić, akire a polgárok 8,6 százaléka szavazna. A Faktor plus elemzője szerint a Jankovićot támogatók növekedése annak tudható be, hogy a Demokrata Párt és annak kampánygépezete hathatósan kezdte támogatni az utóbbi napokban az egykori jogvédőt. Az elemzők szerint Jeremić kampányában a választópolgárok széles körét célozta meg, különös tekintettel a Vučićra voksolókra, de ez nem bizonyult eredményes taktikának, valamint nem tudta megszólítani a fiatal szavazókat sem. Preletačević Beli népszerűsége 7,5 százalékra esett vissza, ami akár végleges eredménynek is tekinthető a Faktor plus szerint. Ez mondható el a Szerb Radikális Párt jelöltjéről, Vojislav Šešeljről is, aki jelen pillanatban 5,5 százalékon áll. Vučić első körös győzelmét csak a Szerbiai Szocialista Párt szavazói tudják megkérdőjelezni, mivel a felmérések szerint a párt szavazóinak 70 százaléka tartja be Ivica Dačić elnök utasítását, hogy voksát adja a közös jelöltre.
kampány
elnökválasztás
népszerűség
Faktor Plus

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.