Ugrás a tartalomra

Választási kihívások előtt

2023.06.26
16:35
2023.06.26
17:27
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel szerveztek Kárpát-medencei nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést Rijekában.

A határon túli magyar szervezetek vezetői a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság vezetőivel együtt vettek részt a tanácskozáson, amelynek a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége volt a házigazdája. Az eseményen Pásztor István, a VMSZ elnöke is részt vett.

A külhoni magyar közösségek politikai szerepvállalása, valamint a 2021-es, 2022-es népszámlálási adatok elemzése külhoni régiónként - ezzel a két témával foglalkoztak kiemelten a külhoni magyar pártok vezetői Rijekában a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Tengermellék-Fennsík Megyei Szervezetének székházában.  

Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője: „Hova jutottunk volna, ha mindezt, amit az utóbbi tizenhárom év nemzetpolitikája nem tett volna meg, például a horvátországi magyar közösség részére, akkor hányan lettünk volna? Úgyhogy nem örülünk ennek a népszámlálási adatok csökkenésének, de optimisták vagyunk.”

Pásztor István elmondta, hogy Vajdaságban és Szerbiában legalább kettő, de elképzelhető, hogy három választás is lesz, és ehhez még hozzájönnek az európai parlamenti választások is. A VMSZ elnöke kiemelte, hogy minden választás vízválasztó a magyar közösség szempontjából.  

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez egy nagy feladat, mert az eredmény meghatározza az azt követő négy-öt évnek a mozgásterét. Ezért, mint minden választás, ez egy vízválasztó a magyar közösség kondíciója, érdek és jog érvényesítése szempontjából. Abban vagyunk érdekeltek, hogy mindenki sikeres legyen, mert egymás sikere erősít mindannyiunkat.” 

A határon túli magyar pártok legfontosabb feladata a szülőföldjükön boldogulni akaró magyar emberek érdekképviselete - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár Rijekában: „Itt Fiuméban a határon túli magyar elnökök találkozóján megfogalmaztuk azt, hogy az elmúlt 13 esztendőnek köszönhetően a magyar közösségek a Kárpát-medencében megerősödtek. A magyar pártoknak az elsődleges célja az, hogy a szülőföldjükön boldogulni akaró magyar emberek érdekképviseletét lássák el, és a következő időszakban a következő időszak választásain mindenütt a magyar pártok jól szerepeljenek.”

Potápi Árpád János hozzátette, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt 2-3 évben megváltozott a világ, a magyar kormány úgy döntött, hogy a nemzetstratégiai célokból nem ad fel, ilyen a nemzetpolitika is.

Rijeka
Kárpát-medence
nemzetpolitika
Jankovics Róbert

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.