Ugrás a tartalomra

Választások Törökországban

2023.05.14
07:26
2023.05.14
21:32
Forrás
Pannon RTV, MTI
Reggel 8 órakor Törökország-szerte megnyíltak a szavazóhelyiségek a köztársaságielnök- és parlamenti választásokon. A török választásnak nem csak helyi politikai, de geopolitikai jelentősége is van.

A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint délután 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) járulhatnak az urnákhoz. A török hatóságok összesen 64 millió 113 ezer 941 választópolgárt vettek nyilvántartásba, 60 millió 697 ezer 843-at belföldön, 3 millió 416 ezer 98-at pedig külföldön.

Négymillió 904 ezer 672-en először élhetnek a voksolás lehetőségével.

Törökországnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van.

Az államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan fő riválisa Kemal Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke. Rajtuk kívül versenyben van még Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő is, de az ő esélyei messze elmaradnak vetélytársaiétól. Erdogannak csütörtökig volt egy harmadik kihívója is, Muharrem Ince, de ő visszalépett, egyébként szintén alacsony támogatottsággal bírt.

Mindegyik elnökjelölt mögött egy pártszövetség áll, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut a Nemzet Szövetsége, míg Ogant az Atya Szövetsége támogatja.

Vladimir Ajzenhamer, docens, Belgrádi Egyetem, Biztonságpolitikai Tanszék: „Azt fontos elmondani, hogy Erdogan megválasztásának első évtizedében számos jó dolgot tett Törökországnak, ezeket az érdemeket soha nem lehet tőle elvenni. Ellenfelei kampányának esetében az jelenti a problémát, hogy nem kínálnak alternatívát, hanem a jelenleg rosszul működő dolgokra helyezik a hangsúlyt.”

Sokan felteszik ugyanakkor a kérdést, hogy az eddigiekkel ellentétben, miért tűnik most úgy, hogy az ellenzék akár győzhet is a török választásokon. Szakértők szerint ez több tényezőtől függ.

Stevan Kostić, újságíró, Szerbiai RTV: „Ehhez több faktor is hozzájárul: az egyik a földrengések, a másik a gazdasági válság, az infláció. Ezek mind együtt eredményezik ezt a helyzetet. Továbbá a 20 éves hatalomgyakorlás, Erdogan pártjának a hatalmon léte. Elérkezett a teljesítmény értékelése bel- és külpolitikai szempontból. Az ellenzék pedig azután, hogy az önkormányzati választásokon megszerezték Ankarát, emiatt ellentét alakult ki Isztambullal. A kihívónak, Kemal Kilicdaroglunak azonban, aki a Köztársasági Néppártból jön, amelyet 100 évvel ezelőtt Atatürk alapított, sikerült kibékítenie a szemben álló ellenzéki szereplőket, amelyek a választások után kerültek szembe egymással a nagyobb városokban aratott győzelem után.”

Amennyiben a május 14-i elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát plusz egy voksot, akkor két héttel később, május 28-án második fordulót is tartanak. A parlamenti választás egyfordulós.

A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener pénteken azt mondta, hogy a nem végleges eredményeket még a választások napján, tehát vasárnap kihirdetik. 

A külföldön élő törökök április 27. és május 9. között szavazhattak Törökország diplomáciai külképviseletein, de a török vámkapuknál, tehát a nemzetközi repülőtereken és az ország határállomásain vasárnap délután 17 óráig még ők is voksolhatnak. Május 9-ig 1 millió 817 ezer 10 külföldi török élt választójogával, a részvételi arányuk 53,19 százalékos volt. Az ő szavazócéduláikat a napokban Ankarába szállították. Ezeket a borítékokat szintén a 17 órás urnazárást követően bontják ki. 

Az 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében este 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos lesz magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. 

Este 18 és 21 óra között a médiumok kizárólag az YSK által kiadott információkat hozhatják nyilvánosságra. 

Az YSK a médiát érintő korlátozásokat a tervek szerint este 21 órakor oldja fel, bár dönthet úgy is, hogy ezt az időpontot korábbra hozza. 

A sajtóra vonatkozó korlátozásokon túl vasárnap reggel 6 órától éjfélig szintén tilos lesz az alkoholtartalmú italok eladása és nyilvános fogyasztása. Az éttermek is csak ételt szolgálhatnak fel. Ezenfelül zárva tartanak a szórakozóhelyek, a bárok, a kocsmák, de a teázók, a kávézók, a mozik és még az internetkávézók is. Továbbá a rendőrökön és a közrend védelmével egyéb módon megbízottakon kívül más nem tarthat magánál fegyvert. Este 18 óráig pedig még esküvőt sem szabad tartani, de 18 és 24 óra között is csak a felsorolt tilalmak betartásával. 

Törökország
választások

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.