Ugrás a tartalomra

Váratlan látogatás miatt az ukrán tagjelöltség került az EU-csúcs középpontjába

2023.02.09
16:29
2023.02.09
19:37
Forrás
Euronews, MTI, Pannon RTV
Eredetileg a migrációs ügyek miatt hívták össze.

Kétnapos EU-csúcs kezdődött Brüsszelben. Az állam- és kormányfők találkozójának fő témái az illegális bevándorlás és az orosz-ukrán háború szerepel. A csúcson részt vesz Volodimir Zelenszkij is, aki több uniós politikussal tárgyal. Az ukrán elnök további támogatást kért országa számára az Oroszország elleni harcban.

A rendkívüli brüsszeli tanácsülést eredetileg a migrációs ügyek miatt hívták össze. Azonban az ukrán elnök látogatása következtében Kijev támogatása és az ukrán tagjelöltség kérdése került a tárgyalások középpontjába. A tanácsülés első felében Volodimir Zelenszkij elnök beszélt a 27 tagállam vezetőjéhez. Az ülés ezen része nyilvános volt. Az ukrán államfő újabb szankciókat kért Oroszország ellen, különösen a nukleáris energia szektorra:A hosszú távú béke csak akkor jöhet el Európában, ha Ukrajna győz a háborúban és az Európai Unió tagja lesz. Ez az az egység, amit ki tudtunk építeni. Az egység azt jelenti, hogy az EU velünk lesz, amíg Ukrajna nem győzedelmeskedik.

Zelenszkij szerint még nem világos az, milyen hatása lesz az uniós szankcióknak Oroszország hadi képességeire, hiszen még csak a kezdetnél járnak ebben az ügyben. Az EU tisztségviselői további támogatásukról biztosították Ukrajnát.

Ursulsa von der Leyen, elnök Európai Bizottság: „Megindító hangnemben beszélt, és dicsérte az európaiak életét, és hozzátette, hogy az ukránok haza akarnak térni ebbe az életbe. Egy család vagyunk, egy jövőképünk van, a családtagok pedig segítenek egymásnak. Számíthatnak ránk!”

Politikai és katonai vezetőket érintő szankciókat fog elfogadni az Európai Unió. Az új megszorító intézkedések Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandistáit is megcélozzák majd - közölte az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen az uniós csúcs alkalmával, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az újabb szankciók mintegy 10 milliárd euró értékű további exporttilalmat is elrendelnek majd. "Célba fogjuk venni Putyin propagandistáit, mert hazugságaik megmérgezik a társadalmat Oroszországban és külföldön egyaránt. Az új szankciók szűkíteni fogják Oroszország katonai gépezetének lehetőségeit, és megingatják gazdaságának alapjait" - fogalmazott a bizottsági elnök, majd közölte: az új szankciós csomagot a brüsszeli testület február 24-ig bemutatja.

Ukrajnán kívül leginkább a migrációról lesz szó az uniós csúcson. Az EU szeretné felpörgetni az illegális migránsok visszatoloncolását. Arról azonban vita van, hogy kinek kellene finanszírozni az újonnan épülő kerítéseket. Ahhoz, hogy előre tudjunk lépni a külső határaink védelmében, javítani kell a párbeszédet a migránsok származási országaival is - mondta Emmanuel Macron francia elnök. Az unió migrációs paktumáról sincs egyezség. Ennek ugyanis része lenne a migránsok kötelező elosztása a tagállamok között. Ezt azonban több tagállam – köztük Magyarország is ellenzi.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor korábban közösségi oldalán arról írt: Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára. Hozzátette: támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében, Magyarország a béketáborhoz tartozik.

EU-csúcs
migrációs
illegális bevándorlás

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.