Ugrás a tartalomra

Varga László módosítási indítványt nyújtott be, hogy a kisebbségeket arányaiban kevésbé érintse a leépítés

2015.07.30
11:49
Varga László parlamenti képviselő módosító indítványt nyújtott be, hogy a kisebbségeket arányaiban kevésbé érintse a közszférában a leépítés
Varga László parlamenti képviselő módosító indítványt nyújtott be, hogy a kisebbségeket arányaiban kevésbé érintse a közszférában a leépítés. Mint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásából kiderül: Varga azt javasolta, hogy a leépítéseket úgy hajtsák végre, hogy nőjön a kisebbségek részaránya az állami szervekben, a közszolgálatokban, a tartományi és önkormányzati szervekben. A szerb kormány elutasította a módosító indítványt. Ezzel szemben a kormány elfogadta a Vajdasági Magyar Szövetség összes, részarányos foglalkoztatásra vonatkozó módosító indítványát. Így először rendelkezik Szerbiában törvény arról, hogy nyilvántartást kell vezetni a közalkalmazottak nemzeti hovatartozásáról. A leépítések vagy esetleges munkaerő-felvétel esetében figyelembe kell venni a lakosság kisebbségi arányát, a nemzeti összetételét a közszférában, illetve a hivatalos nyelveket. Ez a Szerb Haladó Párt és a VMSZ koalíciós megállapodása egyik újabb elemének a megvalósulása – nyilatkozta szerdán a Pannon RTV-nek Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője hozzátette: a Kárpát-medencében a vajdasági magyaroknak sikerült először elérni, hogy az államnak ilyen nyilvántartást kell vezetnie. Ez az alapja annak, hogy a részarányos foglalkoztatás terén az előttünk álló években lépéseket tudjunk tenni – mutatott rá Pásztor Bálint.

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.