Ugrás a tartalomra

Várhelyi: Európaibb álláspontot kell kialakítania Szerbiának a szankciók terén

2022.10.19
18:01
2022.10.19
18:28
Forrás
MTI, Pannon RTV
„Szerbiát komoly partnerünknek tekintjük, de az Oroszország elleni szankciók terén európaibb álláspontot kell kialakítania a vezetésnek" - jelentette ki Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos.

Az Európai Parlament plenáris ülésén Várhelyi az egész Nyugat-Balkán integrációs törekvéseiről és eredményeiről beszámolt. Azt mondta, új lendületet kapott a bővítés, az EU Albániával és Észak-Macedóniával tartott júliusi kormányközi konferenciája áttörést hozott a folyamatban, az EU megkezdte e két ország átvilágítását. Mint fogalmazott: cél az átvilágítási folyamat felgyorsítása annak érdekében, hogy az uniós jogszabályok minél előbb bekerüljenek a két ország jogrendszerébe.  

Várhelyi elmondta, az Európai Bizottság Bosznia-Hercegovinának tagjelöltséget javasolt, abban az esetben, ha a feltételeket betartják. „Ez egyelőre még csak egy ajánlás, amelyről a miniszterek  tanácsa dönt, de elvárásaink nagyok és az ország politikusainak az a feladata, hogy ennek eleget tegyenek" - emlékeztetett.  

Montenegróval kapcsolatban a biztos úgy nyilatkozott, hogy a csatlakozási tárgyalások a többi között továbbra is a jogállamiságra vonatkozó fejezetben meghatározott intézkedések teljesítésére összpontosítanak. „Az országnak fokoznia kell a véleménynyilvánítás és a tömegtájékoztatás szabadságának biztosítására vonatkozó munkát, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet és az igazságszolgáltatás hitelessége érdekében megkezdett munkát"- hívta fel a figyelmet.

Várhelyi szerint a bizottság 2018-as értékelése szerint Koszovó teljesítette az összes vízumliberalizációs kritériumot, a testület továbbra is kitart ezen álláspont mellett. A biztos felhívta a uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsot, hogy mihamarább foglalkozzon ezzel a kérdéssel.  

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta: az Európai Uniónak történelmi felelőssége, hogy a bővítés lendületet kapjon a Nyugat-Balkán irányába, immáron nem csak gazdasági és stratégiai, hanem védelmi és biztonsági szempontból is kulcsfontosságú a nyugat-balkáni országok felvétele. Véleménye szerint, a háborús időszakban különösen szükség van arra, hogy ez a térség stabil maradjon, Magyarország ezért elkötelezetten támogatja a csatlakozást, a konkrét menetrend meghatározását. Felhívta a figyelmet, hogy a bővítés további késleltetésével Európa, így Magyarország biztonsági érdekei is súlyosan sérülnének. Meg kell állítani a kockázatot jelentő nyugat-balkáni útvonalon érkező illegális migrációs nyomást, amely egyre fokozódik. A térség, így kiemelten Szerbia, kulcsszereplő lehet az unió külső határainak védelmében - hangsúlyozta Gál Kinga.  

Deli Andor, vajdasági származású fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta, hogy eddig minden egyes bővítési hullám megerősítette Európát, így történne ez a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásával is. Azonban - tette hozzá - a folyamatok felgyorsításához konkrét céldátumok és menetrendek szükségesek, ezek motiválnák a tagjelölteket és gyorsítanék a reformfolyamatokat.

Várhelyi Olivér
szankciók
EU-integráció
Nyugat-Balkán

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.