Ugrás a tartalomra

Várhelyi a Nyugat-Balkánon: Regionális együttműködésen alapul a terv

2020.10.08
20:54
2020.10.08
21:32
Forrás
Pannon RTV
A térségnek szánt befektetési tervről, valamint Szerbia európai integrációjáról tárgyalt Belgrádban Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos.

Kiemelte, bízik abban, hogy az új szerb kormány gyorsan megalakul és felgyorsulnak a reformok. Az Európai Unió bővítési biztosa hangsúlyozta, hogy a nyugat-balkáni régiónak együtt kell működnie, és pont ezt célozzák meg az Európai Bizottság által előlátott tervek, amelyek a régiók együttműködésén alapulnak. Egyféle mini Schengen segíthetne ebben, ami lehetővé teszi a munkaerő és az áru szabad áramlását.

Nyugat-balkáni körútjának negyedik állomásaként, Észak-Macedónia, Albánia és Koszovó után érkezett Belgrádban Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos. Mindenhol ismertette az Európai Bizottság adott területre vonatkozó országjelentését, valamint beszélt arról a befektetési tervről, amelyet Brüsszel a 2021-2027-es időszakra látott elő. Várhelyi Olivér Belgrádban mások mellett Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel is találkozott, akivel közös sajtótájékoztatót tartott. Ezen Vučić köszönetet mondott azért, hogy a magyar bővítési biztos támogatja Szerbia európai integrációját. Fontosnak nevezte azt a 9 milliárd euró összértékű befektetési tervet, amelyet az Európai Unió látott elő a Nyugat-Balkán számára, ebből Szerbia jelentős fejlesztéseket kíván végrehajtani. Köszönetet mondott azért a támogatásért is, amelyet az EU a szerbiai infrastrukturális projektek megvalósítására folyósított eddig, és a tervek szerint ezentúl is. Mint mondta: a szerbiai országjelentést Belgrád elfogadja, és igyekszik majd előrehaladást elérni azokon a területeken, amelyeken hiányosságot állapított meg Brüsszel.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Mindenesetre nagyon hálás vagyok barátunknak, Várhelyi Olivérnek a látogatásáért, és azért a harcért, amelyet biztos vagyok benne, hogy vívott annak érdekében, hogy nagyobb pénzösszeget biztosítson az egész térség számára. Mi mindennek, minden eurónak örülünk, amely a térségbe érkezik. Csak egyetlen olyan projektre mutattam rá, amely Szerbia érdekei ellen irányulna, de most nem akarom ezt megnevezni, de úgy gondolom, hogy ha nem is értett meg a bővítési biztos, de meghallgatta azt, amit mondani akartunk.”

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a koronavírus-járvány ellenére igyekszik bejárni a térség országait. Emlékeztetett arra, hogy legutóbbi belgrádi látogatásakor is azt hangsúlyozta, hogy szeretné, ha megváltozna az Európai Unió hozzáállása a Nyugat-Balkánhoz, és ezen a területen most újabb előrelépés történt a gazdasági támogatási tervvel. „Én most arra fókuszálnék, amin a nyár folyamán erőteljesen dolgoztunk, ez pedig az, hogy megtaláljuk azokat a projekteket, amelyek a legrövidebb időn belül új munkahelyeket teremtenek, valamint gazdasági növekedéshez vezetnek, de egyúttal biztosítják a megfelelő befektetői légkört is, hogy hatékonyabban lehessen külföldi, elsősorban európai uniós befektetéseket vonzani a térségbe.”

A bővítési biztos kiemelte, hogy a nyugat-balkáni térség csak együtt tud növekedni gazdaságilag, és arra is szükség van, hogy a régió fővárosai közvetlen összeköttetésben álljanak egymással. A térség úgy tud a leghatékonyabban fejlődni, ha a piac közös, ezért támogatja az úgynevezett mini Schengen elképzelést, amely egyebek mellett azt is lehetővé tenné, hogy a teherautóknak ne kelljen órákig vesztegelniük a határátkelőkön, és a munkavállalók is szabadon mozognának az országok között. Végül Várhelyi Olivér reményének adott hangot, hogy a hamarosan megalakuló új szerb kormány elkötelezett lesz a reformok és az ország európai integrációja mellett, és új csatlakozási fejezetet is megnyithatnak még ebben az évben.

Váhelyi Olivér
Nyugat-Balkán
Aleksandar Vučić
befektetési

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.