Ugrás a tartalomra

Végül meg kell állapodni, hogy Szerbia és Koszovó nem akadályozzák egymást az EU-tagság elnyerésében (videó)

2014.02.17
17:54
Hat éve kiáltotta ki az albán többség Koszovó függetlenségét
Hat éve kiáltotta ki az albán többség Koszovó függetlenségét. Azóta 107 állam ismerte el Koszovót, mint Szerbiától független és szuverén államot. A két oldal között 2013. április 19-én jött létre az első politikai jellegű megállapodás, amely a kapcsolat rendezésére vonatkozik. A Belgrád és Prishtina közötti egyezség betartása és a tárgyalások folytatása kulcsfontosságú a két fél európai integrációjában. Az albán többség 2008. február 17-én kiáltotta ki Koszovó függetlenségét. Az Európai Unió 23 tagállama azóta elismerte a Koszovói Köztársaságot, az ENSZ 193 tagállama közül 108, a NATO 28 tagországából 24, az Iszlám Konferencia Szervezetének 57 tagállamából pedig 35 állt Koszovó függetlensége mellé. Szerbia most leköszönő kormánya volt az első, amely a 2012-es választások után konkrét lépésekről kezdett tárgyalni. Ennek eredményeként kezdődtek meg a brüsszeli tárgyalások Belgrád és Prishtina, illetve a két miniszterelnök, Ivica Dačić és Hashim Thaci között. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MJDBgFB5pUQ Tavaly áprilisi megállapodásuk eredménye az is, hogy az idén januárban megkezdődhettek Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásai. Az egyeztetések azonban még korántsem értek véget. Varga László, az Integrációs Bizottság elnökhelyettese: „A folyamatnak a legvégén azt várja majd el az Európai Unió Szerbiától, hogy egy jogi szempontból kötelező érvényű megállapodásra jusson Koszovóval, amely megállapodás tartalmazni fogja, hogy Szerbia és Koszovó nem fogják akadályozni egymást az európai uniós tagság elnyerése tekintetében.” Koszovó lakosságának 88%-át albánok alkotják. Szerbek 7 százalékban élnek a térségben, 4 községben vannak többségben. A szerb kormány célja ezekben a községekben a szerb érdekek megvédése.

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.