Ugrás a tartalomra

Vegyes reakciók Donald Trump győzelmére (videó)

2016.11.09
10:28
Donald Trump választási győzelme vegyes érzelmeket váltott ki Európa és a világ vezető politikusai között
Donald Trump választási győzelme vegyes érzelmeket váltott ki Európa és a világ vezető politikusai között. A legtöbben gratuláltak a politikusnak, de egyesek kétségeiket fejezték ki a további kapcsolatokat illetően. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az elsők között gratulált Donald Trumpnak, az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökének. „Az Európai Unió és az Egyesült Államok közti kapcsolatok mélyebbek bármilyen politikai változásnál. Továbbra is együtt fogunk dolgozni, újra felfedezzük Európa erejét” - írta Twitter-üzenetében a főképviselő. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár gratulált Donald Trumpnak. A NATO vezetője hangsúlyozta, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában „kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni”, amelyben „az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha”. A németek már nem voltak annyira elégedettek az új amerikai elnök személyével. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter kijelentette, hogy Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson „súlyos megrázkódtatás”, de a republikánus jelölt is tudja, hogy sikere nem neki szól, hanem a washingtoni politikai vezető réteg ellen. Hangsúlyozta azt is, hogy a választási kampány durva, megosztó jellege ellenére tudomásul kell venni, hogy az Egyesült Államokban „szabad és demokratikus” elnökválasztást tartottak.



Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban gratulált az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak. A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából. Az orosz elnök közölte: biztos benne, hogy „a Moszkva és Washington közötti, az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre és egymás álláspontjának reális figyelembe vételére épülő, pozitív párbeszéd kiépítése megfelel országaink népei és az egész nemzetközi közösség érdekeinek”.
EU
elnökválasztás
reakciók

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.