Ugrás a tartalomra

A Velencei Bizottság is véleményezheti az Alkotmánybíróság döntését

2012.07.13
17:36
Szerbiának tisztában kell lennie azzal, hogy az Európai Unió a csatlakozást megelőző időszakban figyeli az ország belső ügyeit – véli Józsa László jogász
Szerbiának tisztában kell lennie azzal, hogy az Európai Unió a csatlakozást megelőző időszakban figyeli az ország belső ügyeit – véli Józsa László jogász. Hozzátette, politikailag alaposan motivált határozatot hozott az Alkotmánybíróság. Míg a felszínen jogi vita folyik, addig valójában a szerb politikai köztudatban a központosító és a decentralizációs opció között folyik a harc. Az országos és a tartományi szinten hatalmon lévő koalíciók közötti viszony is hozzájárul ahhoz, hogy felerősödtek a viták Vajdaság autonómiájáról – mondta Józsa László. Míg a felszínen jogi vita folyik arról, hogy alkotmányjogilag megfelelő-e Vajdaság Autonóm Tartomány Statútuma, addig valójában a centralizációs és a decentralizációs politikai nézetek ütköznek egymással. Annak ellenére ugyanis, hogy a Szerbiai Demokrata Párt a decentralizáció fontosságát hangsúlyozza, ezt nem a természetes földrajzi egységekre való közigazgatás  httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rQ3Q-7jKV_w „Jogi értelemben kétségbeejtőnek látom a helyzetet, mert úgy tűnik, hogy abba az irányba is megnyílhat az út, hogy a tartományi kormányzat és a Tartományi Parlament által meghozott döntéseket, rendeleteket visszamenőleges felülvizsgálása során akár megsemmisítésére is sor kerüljön, ami egy hihetetlen és kezelhetetlen vákuumot idézne elő” – mondta Józsa László. A nemzeti tanácsok is kárát látják a minapi döntésnek, de alapjaiban nem rengeti meg a nemzeti tanácsok pozícióját – véli Józsa. Az Alkotmánybíróság döntését az Európai Unió Ellenőrző Bizottsága, azaz a Velencei Bizottság is napirendjére tűzheti. Józsa elmondta, habár a bizottság véleménye nem bír megsemmisítő hatással, de a jövőre nézve hatalmas szakmai, erkölcsi és politikai súllyal rendelkezik.
Vajdaság
Alkotmánybíróság
Velencei bizottság
Józsa László

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.