Ugrás a tartalomra

A Vihar áldozataira emlékeztek

2018.08.05
15:20
2024.03.19
08:41
Forrás
Magyar Szó, Tanjug
A Vihar katonai hadművelet évfordulóján a központi szerbiai megemlékezést Palánkán, a Tikvara sportklub stadionjában rendezték meg szombaton este.

Szerbia a sajátjai nevében szólalt fel, gyűlölet és bosszúvágy nélkül, egyetlen kéréssel: derüljön ki az igazság és valósuljanak meg az alapvető jogok - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő. Az eseményen többek között jelen volt Ana Brnabić Szerbia miniszterelnöke és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke is, továbbá a szerb parlament, a kormány, és más állami intézmények képviselői, egyházi méltóságok és civil szervezetek tagjai.

A megemlékezésen Irinej szerb pátriárka szolgáltatott gyászmisét. Beszédében a megbocsátás fontosságát hangsúlyozta.

Irinej pátriárka: „Erre mi is meg vagyunk hívva, kedves testvéreim, és reméljük, hogy ez a megbocsátás magával hozza azt, hogy elgondolkoznak a történteken, és kívánjuk, hogy ilyen gonoszság soha többé ne történjen meg, ne csak nálunk, hanem egyik nemzetnél se.”

Semmilyen vihar nem fog bekövetkezni többé. Kiállunk a szerb nemzet mellett, és nem kell többé attól félnie a nemzet egyetlen tagjának sem, hogy hátrány éri, azért mert a nemzetisége szerb - jelentette ki Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbia változik. Szerbia sokáig nem értette, hogy a tragédiák nem akkor kezdődnek, amikor nem értik meg egymás szavát, hanem akkor, amikor a hallgatást sem értik meg. Ezt a csendet, ezt a nehéz hallgatást, amely a saját nemzetünk részéről érkezett, sokáig nem értettük meg, az elmúlt 18 évben.”

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke beszédében megköszönte Szerbia államfőjének, hogy saját lehetőségeihez mérten harcolt azért, hogy a Vihar hadművelet évfordulóján egységesen, közösen hajthatnak fejet az áldozatok emléke előtt.

vihar
hadművelet
megemlékezés
Palanka

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.