Ugrás a tartalomra

Vihar előtti csend - így jellemzik a szíriai eseményeket a szakértők

2018.04.14
17:08
2024.03.19
08:33
Forrás
Szerbiai RTV
A nyugati országok - a Szkripal-ügy miatt megromlott légkör ellenére - továbbra is a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre és a szíriai válságban az oroszokkal való párbeszédre építenek.

Vihar előtti csend - így lehetne összefoglalni a szíriai eseményeket a szakértők szerint. A Szerbiai RTV ma délelőtti műsoraiban több szakértő is elemezte a Szíriában most kialakult helyzetet. A Sputnik szerkesztője, Ljubinka Milinčić szerint ebben a pillanatban nem kell orosz válaszlépéstől tartani, már csak azért sem, mert egyetlen rakéta sem érintette az orosz hatáskörbe tartozó területeket, másrészt pedig az orosz hivatalnokok békéltető üzeneteket küldenek, és arra kérnek mindenkit, hogy térjen vissza minden a nemzetközi jogrendszer keretébe.

Aleksandar Radić katonai elemző szerint a légicsapás elérte célját. A rakétákkal Amerika azt üzente, hogy nem áll szándékában lemondani a szíriai befolyásáról.

Slobodan Zečević az Európa-tanulmányok Intézete képviselőjeként úgy fogalmazott, a támadás célja az volt, hogy megakadályozzák Oroszországot abban, hogy teljesen az ő irányítása alá tartozzon Szíria.

A szíriai erőviszonyok befolyásolhatják az ENSZ-ben uralkodó erőviszonyokat is - véli Vladislav Jovanović diplomata. „A támadás külsőre katonai akciónak tűnik, de valójában politikai lépés, és elsősorban Oroszországnak szánták. Nem csoda, hogy a védelmi miniszter hajnalban megismételte, hogy Amerika kivételes, Oroszország viszont nem. Vagyis mindenki, aki elvitatja Amerika kiválóságát, abszolút hatalmát a világ felett, büntető következményekre számíthat, politikai vagy egyéb formában. Ez az egyik. A másik az, hogy ezáltal üzentek az orosz szövetségeseknek, hogy Oroszország mégsem akkora védelmi erő, és nem áll mindig készen arra, hogy a végsőkig segítséget nyújtson a függetlenség veszélyeztetése esetén. Ez ismét egy kísérlet arra, hogy csökkentsék Oroszország hitelét a kisebb országok szemében.”

A szíriai légicsapás-sorozat "jól láthatóan" precíziós akció volt, úgy hajtották végre, hogy orosz katonák és orosz fegyveres erők berendezései ne sérüljenek meg - mondta Horváth József magyar biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán. A szakértő szerint a nyugati szövetségesek számára az üzenet volt a legfontosabb Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének. Többen ugyanis attól tartottak, hogy nemzetközi konfliktus alakulhat ki a nagyhatalmak között - mondta.

szíriai
légi támadás

Most

21:59, Frissítve: 08:00

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.